Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur - Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Onderzoek

Echografisch onderzoek

Bij het maken van een echo wordt er gebruik gemaakt van geluidsgolven. De teruggekaatste geluidsgolven worden door het apparaat omgezet in beeld. Het echo onderzoek is niet belastend voor u of uw huisdier. Geluidsgolven zijn geheel ongevaarlijk. Uw dier hoeft over het algemeen niet onder narcose, want het onderzoek is niet pijnlijk. Wel moet uw huisdier even rustig blijven liggen.

Scheren
Tussen de vacht van uw huisdier zit veel lucht. Echostralen worden door lucht geblokkeerd. Om de geluidsgolven goed te geleiden wordt de vacht plaatselijk geschoren en wordt er echogel op de plek aangebracht.

Door middel van echo kunnen organen zoals de lever, nieren, milt, darmen, blaas en andere organen die in de buik goed bekeken worden. Ook het hart kan goed in beeld gebracht worden.

Expertise
Echo's worden bij ons in de kliniek gemaakt. Dierenarts Deborah heeft diverse cursussen gevolgd om dit onderzoek bij uw huisdier uit te voeren. Dierenarts Lennart van der Jagt komt met regelmaat bij ons in de kliniek om echo’s van het hart te maken. Hiervoor neemt hij zijn eigen, speciale echoapparaat mee.


Pretecho
Echo is voor heel veel mensen bekend door het maken van zwangerschapsecho's. Ook bij honden en katten kan er gekeken worden of een dekking gelukt is. Er wordt gekeken of er vruchtblaasjes zichtbaar zijn met embryo's erin en of deze embryo's ook een kloppend hart laat zien. Het is niet mogelijk om te beoordelen of het mannelijke of vrouwelijke dieren worden. Helaas is het met de echo ook niet mogelijk om nauwkeurig het aantal te tellen. Wanneer u precies wilt weten hoeveel pups of kittens u bij de bevalling kan verwachten, wordt het maken van een röntgenfoto geadviseerd. Dit kan vanaf de 42e dag na de dekking.

Wij maken een pretecho bij de hond of kat, bij voorkeur rond dag 28, omdat dan het beste overzicht verkregen wordt.

Copyright Dierenartsen Lelystad