Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur - Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Onderzoek

Eliminatie-dieet

Met behulp van een eliminatiedieet kunnen we vaststellen of uw hond voedselallergie heeft. De gedachte achter het eliminatiedieet is dat het immuunsysteem alleen maar allergisch kan reageren op stoffen waarmee het al eerder in aanraking is geweest. Door al deze voedingsstoffen weg te laten, dooft de allergische reactie uit en verdwijnen de allergische klachten. Zo'n dieetfase duurt 6-9 weken.

Waarom een eliminatiedieet?
Een eliminatiedieet is de enige manier om voedselallergie bij honden vast te stellen: bloedonderzoek is hiervoor bij de hond namelijk niet betrouwbaar!

Welke dieet mogelijkheden zijn er?
Er zijn in principe drie mogelijkheden:

•        zelfbereid dieet
•        hydrolysaatvoeder
•        dieetvoeder op basis van één unieke eiwitbron

Zelfbereid dieet
Dit is de meest betrouwbare methode. Hierbij geeft u uw hond een nieuwe eiwitbron (dus een eiwit dat de hond nooit eerder heeft gegeten), in combinatie met een koolhydraatbron. Uw dierenarts of de dermatoloog kan u helpen het juiste dieet samen te stellen voor uw hond. Het is echter niet eenvoudig dit dieet samen te stellen en is zeer arbeidsintensief.

Hydrolysaatvoeder
Hierbij zijn de eiwitten zó klein gemaakt zijn dat het immuunsysteem ze niet meer als eiwit zou moeten herkennen. Soms zijn de eiwitten zelfs verkleind tot op het niveau van aminozuren.

Dieetvoeder op basis van één unieke eiwitbron
In dit voer is slechts één eiwitbron opgenomen die de hond nog nooit eerder heeft gekregen (“vreemd eiwit”). Dit is in principe hetzelfde idee als bij het zelfbereide dieet.

Dieetvoeders, zowel hydrolysaatvoeders als dieetvoeders op basis van een unieke eiwitbron, geven een minder betrouwbaar resultaat dan het zelfbereide dieet. Echter is een compleetvoeding vaak wel de voorkeur van de eigenaar, omdat het minder arbeidsintensief en er minder kans bestaat dat er tekorten in het lichaam ontstaan. Als de klachten van uw hond niet verbeteren tijdens de dieetperiode met een van deze  dieetvoeders, kunt u eventueel een tweede hypoallergeen dieetvoeder testen.

Welke extraatjes mag mijn hond tijdens het dieet?
Welk dieet u ook kiest, het is erg belangrijk dat tijdens deze dieetperiode uw hond absoluut niets anders te eten krijgt. Dus ook alle extraatjes die hij normaliter krijgt, zijn verboden. Wel is het mogelijk om snacks te geven van gedroogd vlees van een eiwitbron die uw hond niet eerder heeft gekregen. Geef deze extraatjes alleen in overleg met uw dierenarts of uw dermatoloog.

Mijn hond heeft het eliminatiedieet gedaan. Hoe nu verder?
Zijn de klachten na 6 weken verdwenen, dan werden deze klachten waarschijnlijk veroorzaakt door voedselallergie. We moeten de diagnose dan nog bevestigen door uw hond aansluitend maximaal 3 weken lang terug te zetten op de oude voeding, inclusief alle extraatjes die u vroeger gaf. Dit heet de provocatiefase. Als de klachten in deze provocatiefase weer terugkomen, dan volgt opnieuw een dieetperiode met het eerder gebruikte eliminatiedieet. Als de klachten dan weer verdwijnen, is de diagnose voedselallergie bewezen.  

Bron: Allergiepoli voor Honden (Medisch Centrum voor Dieren, Amsterdam)

Copyright Dierenartsen Lelystad