Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur - Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Onderzoek

Röntgenologisch onderzoek

Het maken van een röntgenfoto is onmisbaar in de praktijk. Het is een zeer goede aanvulling op het lichamelijk onderzoek. Met behulp van röntgenstralen kunnen we een foto maken van het inwendige van uw huisdier. Met name afwijkingen in het skelet zijn goed met een röntgenfoto zichtbaar te maken. Dit kan zijn in verband met een vermoede botbreuk of bij slijtage. Daarnaast kunnen ook de buikorganen, de longen en het hart op een foto beoordeeld worden. Hierbij kan gedacht worden aan een obstructie in de darmen, blaasstenen, hartproblemen ed. Voor het maken van een röntgenfoto wordt een afspraak gemaakt voor het operatieprogramma. Soms is het echter nodig direct een foto te maken. Het maken van een foto gaat vaak onder narcose, omdat het dier rustig moet liggen en in (voor hem) vreemde positie gelegd wordt.

HD- en ED-foto's
Heupdysplasie en elleboogdysplasie is een veel voorkomende aandoening bij veel hondenrassen. Hierbij is er sprake van een afwijking in de heup of elleboog die voor problemen kan zorgen bij de beweging van de poten. Deze afwijking is erfelijk. Dat wil zeggen dat als een van de ouders dysplasie heeft, hij dit kan doorgeven aan de pup. Vandaar dat de meeste rashonden gecontroleerd worden op deze aandoening om zo te voorkomen dat deze aandoening wordt doorgegeven. Wij zijn bevoegd om officiële heup- en elleboogdysplasiefotos te maken. Deze fotos worden ter keuring opgestuurd naar de Raad van Beheer.

Dentalefoto's
Dentale rontgen kan een “close up” maken van het gebit van uw huisdier. Wij kunnen dan, in tegenstelling tot normale rontgenfoto's,  veel preciezer zien waar eventuele problemen zich bevinden in een tand of kies. Daardoor is het veel beter in te schatten of er bijvoorbeeld een kies of tand uitgehaald moet worden of dat er een vervolgbehandeling gedaan moet worden en een kies of tand behouden kan worden.

Het aanbieden van een gebitsbehandeling kan hiervoor beter gedaan worden. Er kan exact aangeven welke behandeling nodig is voor het gebit van uw huisdier. Met de daarbij behorende tijdsduur en kosten. Wel zo prettig voor u als eigenaar om te weten waar u aan toe bent.

Het maken van de foto's
Röntgenstralen zijn gevaarlijk, tijdens het onderzoek moet beschermende loodkleding (loodhandschoenen, loodjas en schildklierbeschermer) worden gedragen. Het is beter dat u daar zelf niet bij bent. Tevens zijn de werknemers in de praktijk hier zeer ervaren in en zullen de fotos sneller gemaakt worden waardoor het dier minder lang op de röntgentafel ligt. Daarnaast wordt de strooistraling per werknemer gemeten en geregistreerd. Omdat de foto een platte weerspiegeling is van het dier (2-dimensionaal), moeten er minimaal 2 foto`s gemaakt worden om een betere indruk van de afwijking te krijgen. Op deze manier kunnen we de vorm en de locatie van de afwijking beoordelen.

Misvattingen
Het is een misverstand dat álles op een foto gezien kan worden. Zo zijn bijvoorbeeld kraakbeen, pezen/banden en spieren maar ook ingeslikte voorwerpen zoals hout (splinters, saté-prikkers) en dergelijke niet zichtbaar. Wel kunnen foto`s een goede indicatie geven van wat er werkelijk aan de hand is.

Copyright Dierenartsen Lelystad