Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur - Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Onderzoek

Scopie

Wat is een scopie?
Een scopie is een onderzoek waarbij de arts via een natuurlijke opening of via een sneetje in de huid in het lichaam kijkt met een endoscoop. De endoscoop is een flexibele slang waarin zich bevinden:

•    Een licht- en lenzensysteem, waarmee eventueel ook foto’s of filmopnamen gemaakt kunnen worden.
•    Een tangetje, borsteltje of happertje om weefselmonsters (biopten) te nemen
•    Een spoel- en zuigsysteem om spoelwater, slijm, sappen of bloed weg te spoelen of op te zuigen (eventueel voor onderzoek)
•     Lucht in het orgaan te blazen om een beter beeld te krijgen
•     Buigzame, stuurbare vezels, om de scoop in verschillende richtingen te laten ‘kijken’

Bij welke organen kan bij Dierenartsen Lelystad een scopie gedaan worden? 
Met een scopie kunnen afwijkingen worden onderzocht in onder meer de volgende organen:

•           de neusholte
•           het strottenhoofd 
•           de slokdarm 
•           de maag 
•           de twaalfvingerige darm
•           de luchtwegen 

NB. Mochten er van andere organen een scopie gemaakt moeten worden, dan sturen wij u door naar een specialist dierenarts. Een echoscopie is niet hetzelfde als een echografie, waar geluidsgolven gebruikt worden.

Waarom maken we een scopie?
Er zijn verschillende redenen om een scopie te laten maken. U kan denken aan het verwijderen van een vreemd voorwerp dat uw huisdier heeft opgegeten. Maar ook aan het bekijken van de binnenkant van de neus als er afwijkingen gevonden zijn.

Voorbereiding
Voor een scopie brengen wij uw huisdier onder narcose. U kunt zich voorstellen dat uw hond het niet zal toelaten als wij met een scoop ruim een kwartier in zijn maag willen kijken. Voor narcose dient uw huisdier gedurende minimaal 8 uur nuchter te zijn (niet gegeten te hebben). Specifieke instructies krijgt u van te voren bij het maken van de afspraak.

Hoe gaat de scopie in z'n werk?
Uw huisdier wordt allereerst onder narcose gebracht. Wij onderhouden de narcose met zogenaamde inhalatie-anesthesie en monitoren uw huisdier nauwlettend, door gebruik te maken van bewakingsapparatuur.

De arts brengt vervolgens de scoop naar binnen en bekijkt het lichaamsonderdeel waar de aandacht op ligt. Na het onderzoek, dat ongeveer een half uur tot een uur kan duren, mag uw huisdier wakker worden. Is hij helemaal wakker nemen we contact met u op en kunt u uw dier ophalen.

Nazorg
Bij het onderzoek krijgt u informatie over mogelijke, tijdelijke gevolgen van de scopie. Ook hoort u bij welke klachten u contact moet opnemen met de dierenarts. 

Uitslag
De resultaten van de scopie worden medisch geïnterpreteerd door de arts. Hij analyseert de beelden, beschrijft afwijkingen en bespreekt zijn bevindingen met collega's. Zo komt hij tot een voorlopige diagnose. De uitslag en de diagnose zal uw eigen behandelend arts telefonisch of bij het ophalen van uw huisdier met u bespreken.

 

Copyright Dierenartsen Lelystad