Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Humane vs Diergeneeskundige tandheelkunde

Dierenartsen Lelystad Blog Humane vs Diergeneeskundige tandheelkunde

Blog

Humane vs Diergeneeskundige tandheelkunde

Posted By Rianne van der Wal

Door dierenarts Sander van der Wal

Het is weer februari, maand van het gebit voor de huisdieren. Op televisie schitterende reclames van honden met een ‘perfect smile’. Ik heb me wel eens afgevraagd, waarom februari? Waarschijnlijk omdat we nu niet heel veel andere dingen hebben in diergeneeskundig Nederland. Want zeg nou zelf een goed gebit is het hele jaar door belangrijk.

Twintig jaar geleden
Als ik zie hoe het mijzelf de afgelopen 20 jaar bij de tandarts is vergaan, dan mag ik wel constateren dat de tandheelkunde flink is verbeterd. Vroeger ging je naar de tandarts en er werd gekeken. Soms moest er schoongemaakt worden, soms werd er getwijfeld en dan werd er geboord en gevuld, of aangeraden met een half jaar terug te komen.

Tegenwoordig worden vaak röntgenfoto’s gemaakt om te beoordelen hoe onze kiezen eruit zien. Deze moderne techniek kan ervoor zorgen dat we een gezond gebit behouden. Of dat problemen tijdig opgemerkt worden, waarmee kiespijn voorkomen wordt. En natuurlijk is het advies om zeker 2 maal per jaar op controle te gaan. En als je last hebt van tandsteen of plak kan de mondhygiënist dat regelmatig even weghalen met de scaler (dat gekke trilhaakje in je mond).

Ervaringen
U heeft het vast zelf wel eens ervaren, of u kent iemand die kiespijn heeft gehad. Dat is toch echt niet fijn! Of wat te denken van tandsteen, ontsteking aan het tandvlees of parodontitis (ontsteking van de ruimte tussen een tand/kies en de kaak). Mensen die daar last van hebben kunnen een flink vieze adem hebben.

En dan nog de horror verhalen. Vaak genoeg kunnen de mensen bij mij in de spreekkamer tal van voorbeelden noemen. Gebitsontstekingen die zorgden voor nierproblemen of hartproblemen. Maar ook verschrikkelijke sessies bij de kaakchirurg. Iedereen kent wel iemand die een minder fijne ervaring had bij het trekken van een verstandskies.

Studie
In de diergeneeskunde is het eigenlijk niet anders. Toen ik een jaar of tien geleden afstudeerde had ik welgeteld 1 keer meegekeken bij een gebitsreiniging en wat tandsteen bij een Beagle verwijderd. De tandheelkunde was (en is) bij een hoop praktijken een ondergeschoven kindje. En dat was het zeker ook op de studie. Vroeger vonden we het normaal dat honden en katten op een gegeven moment uit hun bek gingen ruiken. Zeg maar gerust flink stinken! Relatief makkelijk werd er op consult gezegd dat het bij een ouder dier hoort of  werden de schouders opgehaald als er elementen missen of beschadigd zijn.

Tegenwoordig vraag ik het wel eens aan mensen. Wat zou u denken als het in plaats van uw huisdier uw partner was? Mag hij of zij dan nog steeds gezellig ‘s avonds naast u in bed kruipen? En dat nog los van de pijn en gezondheidsrisico’s die er door een slecht gebit spelen, daar hebben zowel u als uw partner mogelijk ‘last’ van.

Extra opleidingen
Daarom is het in mijn ogen fijn dat er tegenwoordig ook steeds meer aandacht is voor het gebit van uw dier. De afgelopen jaren hebben wij flink ons best gedaan om ons niveau als praktijk op het gebied van de tandheelkunde te verbeteren. Zowel enkele artsen, alsook een aantal assistentes hebben zich er in verdiept en we kunnen steeds meer en beter adviseren. Tal van cursussen hebben we gevolgd. Over goede mondhygiëne, over het goed reinigen onder narcose, maar zeker ook over het goed beoordelen van het gebit van uw huisdier. En ook bij ons is gebleken dat de röntgenfoto’s een enorme hulp kunnen zijn bij het beoordelen van het gebit van uw geliefde viervoeter.

Hoe wij te werk gaan? Daar kom ik in de volgende blog op terug.

Comments are closed.

Maak een afspraak