Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Ongenode gasten bij uw hond en kat

Dierenartsen Lelystad Blog Ongenode gasten bij uw hond en kat
Ongenode gasten bij uw hond en kat

Blog

Ongenode gasten bij uw hond en kat

Posted By Dierenartsen Lelystad

Door dierenarts Sander van der Wal

Wie heeft er geen last van gehad?! Die kleine kriebelende beestjes in de vacht van je geliefde huisdier? En het gevoel dat je ze overal ziet? Ik wel! Ja, ook als dierenarts hebben mijn huisdieren wel eens een vlo, of twee, of drie gehad. En ook ik kreeg daar goed de kriebels van. Want slechts vijf procent van dat vlooienprobleem was zichtbaar op mijn huisdier. De rest bevond zich in mijn huis!

De zomer van 2014 was een ramp. Het was zelfs nationaal nieuws. Een ware vlooienplaag had ons land getroffen. Ik weet niet precies hoeveel patiënten we wel niet gezien hebben, maar het waren er veel. Dieren met kale plekken, met wondjes en met ‘gedragsstoornissen’. Allerhande patiënten met klachten, die uiteindelijk te herleiden waren op één en dezelfde oorzaak. Verstekelingen in de vacht, ‘van die vieze, enge beestjes’.

Het vermoeden is er dat de vlooienplaag in 2014 te maken had met het weer en het veranderende klimaat in ons kikkerland. De winter 2013/2014 was uitermate zacht. Een warm en broeierig voorjaar en zomer sloten hier perfect op aan en vlooien konden hun feestje vieren. De overlevingskansen voor de vlo waren gunstiger en de omstandigheden boden een goede kans om de nationale vlooien populatie te laten groeien tot een omvang die het nieuws bereikte. In 2015 was het niet anders.

Dat is best heftig en ondanks dat wij hopen dat dit zich niet elk jaar voordoet blijft de vlo altijd een aanwezige factor die de gezondheid van uw dier bedreigt. Daarom leek het mij nuttig om eens in te gaan op de vlooienproblematiek bij onze dieren.

Wat is eigenlijk een vlo?
Een vlo is een klein beestje, donker van kleur. Een parasiet. Ik heb er het woordenboek eens op nageslagen om te kijken wat dat betekend, een parasiet. Een tweetal betekenissen komt veelvuldig naar voren.

Betekenis 1: Een levensvorm die ten koste van een ander organisme zich in stand houdt en vermenigvuldigt.
Betekenis 2: Klaploper, iemand die ten koste van een ander leeft, een profiteur.

Beide betekenissen passen de vlo uitermate goed. Een vlo is namelijk inderdaad een profiteur. Hij leeft van het bloed van zijn ‘gastheer’ (onze huisdieren) en onze huisdieren hebben zeker geen baat bij de aanwezigheid van een vlo. Sterker nog, ze ondervinden er alleen maar last van. Vlooien lopen door de vacht van hun gastheer en veroorzaken daarmee jeuk. Als ze honger hebben dan bijten ze en zuigen een bloedmaaltijd op door de huid van de gastheer. Dat doet pijn, net zo als een muggenbeet bij ons gevoelig is. Naast een beetje rondlopen en bloed eten doet de vlo nog 2 dingen. Hij poept de hele dag door en hij plant zich voort.

Hoe leven vlooien dan?
Nadat een vlo heeft gegeten kunnen ze zich voortplanten. Vrouwtjes kunnen dagelijks ongeveer vijftig eitjes leggen. Deze eitjes vallen van je huisdier af en komen in de omgeving terecht. Meestal is dat dus in ons huis. Na enkele dagen ligt dat dus vol met eitjes, die na ongeveer twee weken uit komen. De pas geboren larfjes hebben enorme honger en leven van de huidschilvers van uw huisdier en de ontlasting (bloed) van zijn vlooienouders. Na verloop van tijd is het larfje oud genoeg om zich te ontpoppen tot een vlo.

Net zoals een vlinder spint de larf een cocon en ontwikkeld zich tot een volwassen vlo. Die periode kan in tijd verschillen. De vlo komt pas uit zijn of haar cocon als de omstandigheden goed zijn. De temperatuur moet aangenaam zijn, de luchtvochtig lekker en natuurlijk moet er een gastheer in de buurt zijn om te eten. Zo kan het zijn dat pas na zes maanden de larf, als vlo uit zijn cocon komt en er een nieuwe vlooienplaag op handen is.

Welke problemen geven vlooien dan?
Jeuk. Dat geven ze vooral. En jeuk kan de oorzaak zijn dat uw hond zich helemaal kapot krabt. Heeft uw hond een allergie voor het speeksel van vlooien, dan weet u maar al te goed hoeveel last hij of zij daarvan kan hebben.

Pups die last hebben van vlooien, zijn nog zo klein dat de vlooien hun helemaal ‘leeg kunnen zuigen’. Bloedarmoede is dan het gevolg van een vlooienplaag met een mogelijke dodelijke afloop. Iets wat we natuurlijk heel graag voorkomen en gelukkig ook niet vaak zien. Maar ze zijn er zeker wel.

Wat vlooien sowieso altijd overdragen is een lintworm. Vlooien zijn namelijk de tussengastheer van deze parasiet. En dus heeft uw huisdier een vlo? Heeft deze ook altijd een lintworm en is het dus verstandig om ook te ontwormen met het juiste ontwormingsmiddel.

En hoe kom je er vanaf?
Vlooien zijn dus meer dan ongenode gasten op uw huisdier. Ze zijn vooral ongenode gasten in ons huis! Het is dan ook belangrijk om niet alleen al je huisdieren goed te behandelen, maar ook het huis. Gelukkig zijn er producten op de markt die beiden doen. Naast dat ze de vlooien op je huisdier aanpakken, zorgen ze er ook voor dat het larvenprobleem aangepakt wordt. Daarnaast het is belangrijk de leefomgeving van ons huisdier goed schoon te maken en geduld te hebben. Gelukkig hebben wij de beste vlooienvanger in huis (onze huisdieren) en wordt deze goed behandeld.

De eitjes en coconnen die al in uw huis liggen zijn natuurlijk niet binnen een dag verdwenen. En, als ik naar mijn eigen vlooienervaring van afgelopen jaar kijk, duurt dat echt wel een paar maanden. Maar langzaam wordt het minder en minder, tot je geen vlo meer op je huisdier vindt. Belangrijk dan is om het voor de toekomst te voorkomen. Dat houdt in maandelijks je huisdier behandelen met een adequaat middel.

Samenvattend is het dus in onze huidige maatschappij belangrijk onze huisdieren goed te behandelen tegen ongenode gasten. Wil je weten welk product geschikt is voor jouw huisdier? Kom gewoon even binnen wandelen voor een advies. Onze assistentes helpen je graag, ook zonder iets te willen verkopen.

Tagged , , , , , , , , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maak een afspraak