Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Als de beste vriend van je kind overlijdt

Dierenartsen Lelystad Blog Als de beste vriend van je kind overlijdt

Blog

Als de beste vriend van je kind overlijdt

Posted By Rianne van der Wal

Vroeg of laat lopen we er als ouders allemaal tegenaan, het overlijden van een geliefde. Dat kan opa of oma zijn, maar ook een huisdier natuurlijk. In de kliniek komen we dit bijna dagelijks tegen en er zijn veel vragen bij ouders over hoe om te gaan met je kind dat zo veel verdriet heeft.

Wat voorop staat is dat je je kind moet betrekken bij het overlijden van hun grootste vriend. Vertel in simpele woorden wat er gaat gebeuren. Dat jullie alles gedaan hebben om Snoepie beter te maken, maar dat hij dat niet meer wordt. En vertel dat hij vandaag geëuthanaseerd zal worden. Dat hij daarna dood zal zijn. Afhankelijk van de leeftijd van je kind kan je daar dan nog meer over vertellen. Maar belangrijk is dat woorden als; inslapen, niet gebruikt worden. Je kind zal die avond niet meer naar bed willen omdat het bang is niet meer wakker te worden. Je kan samen een boekje lezen over de dood. “Kikker en het vogeltje” of “Woezel & Pip, Dag lief Muisje” zijn fijne boeken voor jongere kinderen. 

Knuffel meenemen
Heeft je zoon of dochter een lievelingsknuffel? Laat die dan meekomen naar de dierenarts. Deze kan bij het consult zijn en als troost dienen. Ook kan je vertellen dat hun knuffel dan precies begrijpt wat er gebeurde en als je zoon of dochter dan verdrietig is, snapt de knuffel al precies waarom.

Veerkrachtig
Sta niet raar te kijken als je kind in de auto naar huis al weer vraagt om een ijsje, of iets anders. Kinderen zijn veerkrachtig en schakelen snel tussen intens verdriet en plezier. Maar is je kind verdrietig, geef het dan de ruimte om deze emotie te uiten. Praat er samen over en gebruik eventueel het knuffeldier om daarin te helpen. 

Kinderen die huisdieren verloren hebben en bij het proces betrokken zijn, zullen in de toekomst beter voorbereid zijn op de dood van een familielid. Ze kennen hun gevoelens en weten al hoe daar mee om te gaan. 

In de kliniek houden wij graag rekening met je kinderen en betrekken we ze bij het proces. Mocht je ooit deze afspraak maken, laat ons dan weten wat je wensen zijn. Dan houden we daar zo veel mogelijk rekening mee.

Tagged , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.

Maak een afspraak