Voor elke operatie, van gebitsanering tot bijzondere operaties, alle dieren dienen hiervoor NUCHTER gebracht te worden. Uitzonderingen zijn de knaagdieren en het konijn, deze mogen wel gewoon eten!
Brengen
Uw huisdier mag `s ochtends tussen 8.30 – 8.45 uur worden gebracht. Eigen dekentjes of handdoeken mogen worden meegenomen. Er is echter wel een kans dat deze tussen onze eigen spullen komen. Markeer daarom uw kleedje d.m.v. uw naam of die van uw dier. Laat uw telefoonnummer nogmaals controleren bij het afgeven van uw dier. Dan kunnen we u altijd bereiken als we nog vragen hebben!
Nuchter houden van het dier
Het nuchterhouden van uw huisdier houdt in dat hij/zij de avond vóór de operatie na 24.00 uur niets mag eten. Haal de etensbakjes weg en geef ook geen snoepjes of koekjes meer. Drinken mogen zij ten alle tijden. Door de narcose worden veel dieren misselijk. Een volle maag zorgt ervoor dat zij in suffe toestand kunnen braken die vervolgens in de luchtpijp kunnen schieten. Naast het verslikken is het vaak vaktechnisch gezien niet fijn om tijdens een operatie een vol maag- en darmstelsel te hebben.
Uitlaten
We stellen het zeer op prijs als de honden voor zij bij ons gebracht worden, goed uitgelaten zijn. Zorg ervoor dat ze hun behoefte kwijt zijn. Net als een vol maag- en darmstelsel is ook een volle blaas storend tijdens een operatie. Dit geldt echter niet als het dier komt voor blaaspunctie!!!
Pré-anesthetisch bloedonderzoek
Dit bloedonderzoek kan gedaan worden voordat het dier onder narcose (anesthesie) wordt gebracht. Er wordt gekeken of met name de nier- en leverfunctie voldoende is om het dier veilig onder narcose te brengen. Op deze manier zorgen we er samen voor dat het risico tijdens en na de narcose zo laag mogelijk blijft. Dit onderzoek wordt niet standaard uitgevoerd bij een ingreep, maar is wel aan te raden.
Infuustherapie
Tijdens de narcose is het mogelijk uw huisdier te voorzien van een intraveneus infuus. Hierdoor blijft uw huisdier gehydrateerd en worden afvalstoffen sneller uit het lichaam afgevoerd. Zo zal uw hond, kat of konijn sneller en beter wakker worden uit de narcose. Wij raden een infuus aan bij iedere narcose. Alle dieren hebben namelijk baad bij deze (ondersteunende) therapie.
Markeren van bultjes
Bij het verwijderen van hele kleine bultjes is het raadzaam deze thuis aan te geven met bijvoorbeeld nagellak of type-ex. Dit klinkt raar, maar voor ons is het een stuk sneller werken. De vacht rondom het bultje wordt toch weggeschoren!
Medicijnen
Mocht uw huisdier medicijnen krijgen of staat hij/zij momenteel op een kuur, raadpleeg dan één van de assistentes. Het kan zijn dat op de dag van de operatie deze medicijnen niet gegeven mogen worden.
Nazorg
Bij het ophalen van uw huisdier wordt u uitgelegd wat u thuis allemaal dient te doen om het herstel van uw huisdier optimaal te laten verlopen. U kunt hierbij denken aan hoe vaak u medicijnen moet geven, wanneer uw huisdier weer mag eten en wanneer uw huisdier weer naar buiten mag.