Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Bijzondere patiënt, Bliksem

Dierenartsen Lelystad Blog Bijzondere patiënt, Bliksem
Bijzondere patiënt, Bliksem

Blog

Bijzondere patiënt, Bliksem

Posted By Dierenartsen Lelystad

Maak kennis met Bliksem. Bliksem is een kruising Koningspoedel, Bouvier van bijna elf jaar! Zijn gezien bestaat uit vier mensen en nog twee andere hondjes die hij zijn hele leven al kent.

De afgelopen jaren zijn voor Bliksem niet als vanzelf gegaan en zijn baasjes hebben wel het één en ander met hem meegemaakt. Begin 2013 begon al niet heel lekker met een plotseling slome hond die zich duidelijk niet zo lekker voelde. Na de nodige onderzoeken werd een tumor op zijn milt gevonden. Er was maar één oplossing en dat was opereren. En hoewel het een risicovolle operatie betreft, was Bliksem al snel weer op de been.

Een jaar lang zonder noemenswaardige bezoekjes onze praktijk gingen voorbij. Tot maart 2014 waar Bliksem zich opnieuw niet goed voelde. Opnieuw werden onderzoeken ingezet en werd hij aan het infuus gelegd. Bliksem hield niets binnen, zelfs geen water, terwijl hij de afgelopen weken juist veel meer dronk dan normaal. In het bloedonderzoek kwam naar voren dat Bliksem suikerziekte had. Iets dat eenvoudig te behandelen is, maar wel een grote inspanning van de eigenaar geeft.

Twee keer per dag moet Bliksem insuline krijgen. Alleen op die manier kan zijn lichaam goed functioneren. Daarnaast moet hij altijd afgepast eten krijgen en eet hij niet, dan moet de insulinegift aangepast worden. Net zoals bij mensen wordt insuline met een kleine injectiespuit gespoten. Iets wat je als eigenaar maar net moet durven!

Maar de baasjes van Bliksem twijfelden niet. Ook deze uitdaging gingen ze met liefde voor hun grote schat aan.

En dan denk je dat je er bent. Je hond is tien en heeft al zo veel gehad! Helaas voor Bliksem moest hij in oktober van datzelfde jaar weer naar de praktijk. Deze keer om een bult die op zijn poot groeide. Omdat het bultje vaak en veel bloedde werd er besloten Bliksem direct op het operatieprogramma in te plannen. En dus mocht de grote vriend opnieuw onder narcose. De plek werd verwijderd en een dag later deed Bliksem als of er niets aan de hand was. Als hij had gemogen was hij weer lekker aan het spelen gegaan met zijn vrienden in het park! En gelukkig was de uitslag van het onderzoek in het laboratorium wederom gunstig. Een goedaardige tumor, die over het algemeen niet voor meer problemen zorgt. Wat een opluchting!

En tja, als je dan tijdens de maand van het gebit (februari) in de praktijk komt voor de algemene check en controle van suikerziekte wordt er opnieuw aandacht besteed aan het gebit van Bliksem. Er was al een aantal keer aangegeven dat het eens aangepakt moest worden. Maar de eigenaren van Bliksem waren wat terughoudend. Ze wilden hem liever geen belastende narcose weer aandoen. Maar de dierenarts was duidelijk. Het gebit van Bliksem was zo slecht dat het een gevaar voor zijn gezondheid kon worden. Eigenlijk was er niet echt meer een keus voor Bliksem.

En zo mocht Bliksem opnieuw een dagje op de praktijk vertoeven. Nadat zijn gebit schoongemaakt was, werden röntgenfoto’s gemaakt. Op dezelfde manier als de tandarts bij ons zou doen. En daarop was goed duidelijk te zien dat veel elementen getrokken moesten worden. Bliksem begon met 42 elementen en vertrok later de praktijk met 16 minder! Maar iedereen die een flinke kiespijn heeft gehad kan beamen dat Bliksem vrolijker ging dan dat hij kwam.

Inmiddels loopt het tegen het eind van 2015 en Bliksem is dit jaar alleen nog maar geweest voor zijn insuline  en jaarlijkse controle. En laten we dat voorlopig maar even zo houden!

 

 

Tagged , , , , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maak een afspraak