Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Bijzondere patiënt Evi

Dierenartsen Lelystad Blog Bijzondere patiënt Evi
Bijzondere patiënt Evi

Blog

Bijzondere patiënt Evi

Posted By Dierenartsen Lelystad

Door dierenarts Anke de Jonge

Evi is een Labrador teefje van 1 jaar en 9 maanden oud. Een aantal weken geleden werd Evi in de avondspoeddienst naar ons doorgestuurd door een samenwerkende buurtcollega. De anders zo levendige jonge stuiterbal was veranderd in een apatische slome hond. Evi wilde tijdens wandelingen zelfs niet meer meelopen en ging op straat liggen. Daarnaast ging ze steeds slechter eten tot het punt dat ze al een paar dagen helemaal niets meer at. Ook braakte ze en bij aanvang van de klachten had ze diarree.

Allereerst viel op dat Evi inderdaad ontzettend sloom was. Haar buik was vrij bol en op een specifieke plek ook wat pijnlijk. Na het lichamelijk onderzoek en het beoordelen van de bloeduitslag (welke al was meegegeven door de buurtcollega) is besloten een echo te maken van Evi haar buik. Gelukkig was de dienstdoende dierenarts een van de dierenartsen in ons team die regelmatig echo’s maakt. Op de echo was te zien dat een groot deel van Evi haar dunne darmen niet meer bewogen en deze bomvol vloeibare ontlasting zaten. Dat is iets wat je niet verwacht bij een hond die al enkele dagen vrijwel niets eet, logischer zou zijn dat de darmen leeg waren geweest. Omdat er daarnaast ook een vreemde schaduw te zien was ontstond het sterke vermoeden dat er een blokkade in de darmen van Evi zat. Gezien haar slechte toestand is daarom in overleg met de baasjes besloten Evi te opereren in de hoop de blokkade te kunnen opsporen en te verhelpen.

Evi werd voorbereid op de operatie, ze kreeg een infuus en werd onder narcose gebracht. Pijnstilling en bevochtigende oogdruppels werden toegediend en een zogenaamde “(tracheo)tube” in haar luchtpijp gebracht om vrij door te kunnen ademen. Haar buik was al geschoren voor de echo en Evi kon daarom direct door naar de operatietafel. Nadat haar huid in het operatieveld werd gewassen en gedesinfecteerd kon ze worden afgedekt en de operatie van start gaan.

Al snel werd duidelijk waarom Evi zo ziek was: een groot stuk van het laatste deel van haar dunne darm was als een telescoop in de dikke darm geschoven. Dit noemen we een “invaginatie”. Hierdoor werd het deel van de dunne darm dat in de dikke darm zat dichtgedrukt en kon er geen darminhoud meer doorheen, er was een blokkade. Het gevolg was dat de dunne darm gelegen vóór de invaginatie steeds voller werd, datgene dat we konden zien op de echo. Zoveel als mogelijk is de dunne darm voorzichtig uit de dikke darm teruggeschoven, helaas was het laatste deel niet gezond meer en lukte het niet de volledige blokkade zo op te lossen. Daarom is er een stuk dunne darm uiteindelijk verwijderd, de nieuwe darmuiteinden aan elkaar gehecht en was er weer een goede doorgang voor darminhoud mogelijk. De grote buikwond van Evi werd gehecht en na de operatie mocht ze weer rustig wakker worden in onze hondenopname.

Na ruim een uur stond Evi alweer voorzichtig te kwispelen in haar kennel en kon ze even naar buiten om uitgelaten te worden. De nacht is ze bij ons in de opname gebleven. De volgende ochtend mocht ze heel voorzichtig een klein beetje eten, ze wist niet hoe gauw ze dat naar binnen moest werken. Als team werden wij hier ontzettend blij van! Evi mocht naar huis, maar een spannende periode brak aan. Een darmoperatie is niet zonder risico en er is dagen later nog steeds kans dat de wond in de darm kan gaan lekken. Gelukkig bleek Evi bij de nacontroles steeds fitter en meer haar oude zelf te worden en is de darm goed genezen. Inmiddels is Evi nauwelijks meer te houden en stuitert ze weer lekker rond. De behandeling is geslaagd!

Tagged , , , , , , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maak een afspraak