Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Bijzondere patiënt Goofy

Dierenartsen Lelystad Blog Bijzondere patiënt Goofy
Bijzondere patiënt Goofy

Blog

Bijzondere patiënt Goofy

Posted By Dierenartsen Lelystad

Goofy is een konijn. Een echte man en in ‘konijnentermen’ praten we dan over een rammelaar. Goofy is nu anderhalf jaar en het beste vriendje van zijn eigenaar Amanda. Hij wordt helemaal dol van aandacht en kan niet genoeg krijgen van worteltjes, het liefst gewassen.

En zoals bij alle konijnen groeien de tanden van Goofy zijn hele leven lang door. Bij veel konijnen gebeurd dat zonder problemen, maar soms groeien die tanden niet zoals ze zouden moeten. Soms groeien ze scheef en prikken ze in een wang of een tongetje. Een pijnlijke gebeurtenis. Maar niet alleen diep in het bekje kan het een beetje mis gaan. Ook de voortanden kunnen te snel of scheef groeien. En zo ook bij Goofy.

Zijn tanden groeiden zo snel dat hij met al zijn geknaag het niet zelf kon bijhouden. Hierdoor moest hij bijna iedere maand langs de tandarts, die dan zijn tanden een beetje korter maakte. Vroeger werden tanden van konijnen (en ook cavia’s) dan geknipt. Maar inmiddels weten we dan die kleine tanden dan kunnen splijten en helemaal kapot kunnen gaan. Daarom kiezen we er voor ze te slijpen. Het duurt iets langer, maar is voor het konijntje uiteindelijk wel beter.

Maar bij Goofy moesten we het wel heel erg vaak doen. Al de stress die Goofy ervaarde tijdens een behandeling, dat is ook niet goed. En dus moest Amanda een keus gaan maken. Wilde ze dit iedere maand blijven doen, of koos ze ervoor om de tanden te laten trekken. Dat zou dan inhouden dat ze de voeding moest aanpassen en Goofy niet meer van zijn gewassen worteltjes kon gaan genieten.

Een spannende keus, want narcose bij konijnen is niet geheel zonder risico’s. Toch koos Amanda voor de operatie en bracht Goofy in de vroege ochtend naar de praktijk. Hij werd opgenomen. De assistente zorgde voor een fijn opnamehok met water, brokjes en lekker kruidenhooi. En zodra de operatie achter de rug kwam en Goofy langzaam wakker werd in de zuurstofkennel belde de dierenarts met Amanda om te vertellen hoe het was gegaan. Het was gegaan zoals gepland en Goofy moest nog wat beter wakker worden en wat gegeten hebben voordat hij naar huis toe mocht.

Later in de middag mocht Amanda hem weer komen ophalen. En met het nodige huiswerk gingen ze samen naar huis. Pijnstilling, medicijnen om zijn darmpjes aan het werk te houden en iedere twee uur dwangvoeren, tot Goofy weer zelfstandig zou gaan eten. Een hele opgave, maar Amanda daad het met alle liefde. Goofy maakte het Amanda niet makkelijk, maar met alle liefde en toewijding heeft ze hem er bovenop geholpen.

Goofy eet inmiddels heel erg goed en is nog altijd dol op zijn worteltjes. Die nu gewassen en in dunne plakjes worden gesneden 🙂

Tagged , , , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maak een afspraak