Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Bijzondere patiënt Hope

Dierenartsen Lelystad Blog Bijzondere patiënt Hope

Blog

Bijzondere patiënt Hope

Posted By Rianne van der Wal

Soms blijven patiënten je bij. Waarom? Omdat ze een bijzondere ziekte hebben, een bijzondere ingreep moesten ondergaan of omdat ze een bijzonder karakter hebben. Met enige regelmaat proberen we zo’n bijzondere patiënt met u te delen. Deze keer vertellen we graag over Hope. 

Niet eten
Hope kwam bij ons de eerste keer met de meest voorkomende konijnen-klacht; niet eten. In dit geval werd het aangevuld met de klacht dat er een verdikking bij haar anus zichtbaar was en dat ze een paar keer gegild had. Tijdens dit eerste bezoek kon de arts geen duidelijke reden vinden voor de klachten. Maar omdat Hope niet at werd er wel gestart met pijnstilling, wat meestal de reden is dat een konijntje niet wil weten. En de baasjes werd dringend verzocht Hope te gaan dwangvoeren. Konijnen moeten namelijk ten alle tijden blijven eten. 

Röntgenfoto’s
Na twee dagen was er bijna geen verbetering en had Hope weer een aantal keer gegild.  Ook was er een groenachtige substantie uit haar achterkant. Opnieuw werd Hope helemaal nagekeken en deze keer werd er wel iets gevonden wat de reden kon zijn van de klachten die Hope had. Met een röntgenfoto kon die verdenking bevestigd worden. 

Die middag werd er een röntgenfoto gemaakt en het was direct duidelijk. Hope had enorm last van een blaassteen! In haar blaas waren ook kleinere steentjes zichtbaar en mogelijk had ze die uitgeplast op het moment dat ze moest gillen. De grote blaassteen was mogelijk niet eens het meest pijnlijke op dat moment of twee dagen daarvoor. 

Operatie
Gelukkig kon Hope de volgende ochtend direct geopereerd worden. En werd ze verlost van alle stenen in haar blaas. Zodra Hope wakker genoeg was kreeg ze voeding van onze paraveterinair en met verschillende medicijnen, mocht ze naar huis.  

Thuis was Hope binnen een dag al goed opgeknapt. Ze at weer zelf en hupte vrolijk door haar hok. En na tien dagen werd ze door de dierenarts gezond verklaard en mocht ze ook weer lekker overal rondhuppen. 

Note: Blaasstenen en blaasgruis bestaat meestal omdat het konijn te veel Calcium krijgt. Dit kan zijn door een knaagsteen, door hooi op basis van Alfalfa of kalkrijke groenten, zoals boerenkool. 

Tagged , , , , , , ,

Comments are closed.

Maak een afspraak