Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Bijzondere patiënt Saphira

Dierenartsen Lelystad Blog Bijzondere patiënt Saphira
Bijzondere patiënt Saphira

Blog

Bijzondere patiënt Saphira

Posted By Dierenartsen Lelystad

Soms blijven patiënten je bij. Waarom? Omdat ze een bijzondere ziekte hebben, een bijzondere ingreep moesten ondergaan of omdat ze een bijzonder karakter hebben. Met enige regelmaat proberen we zo’n bijzondere patiënt met u te delen. Deze keer vertellen we u graag over Saphira.

Saphira is een Heilige Birmaan van 2,5 jaar. Een prachtige langharige poes die op een dag niet zo lekker was. Omdat de eigenaren het niet helemaal vertrouwde maakte ze een afspraak bij ons in de praktijk. Saphira lied zich rustig onderzoeken en was de schattigheid zelve bij ons op tafel. De arts kon alles zonder al te veel problemen doen. Maar helaas werd er niet zo veel gevonden. Alleen een verhoogde lichaamstemperatuur. En dat is iets wat we vaker bij katten zien. Meestal hebben ze dan een kleine virale infectie waar het lichaam tegen vecht. Er werd dan ook gestart met een pijnstilling/ontstekingsremmer. Saphira moest zich dan binnen 24 uur duidelijk beter gaan voelen en ook weer gaat eten.

Helaas at Saphira de volgende dag nog niet en dus kwamen de eigenaren terug voor een herhalingsconsult. Er werd bloed afgenomen voor onderzoek. Gelukkig kunnen wij dat bij ons in de praktijk doen en dus hadden we binnen een half uur de uitslag. De nierwaardes van Saphira waren duidelijk verhoogd, iets dat we niet zo vaak zien op zo’n jonge leeftijd. En omdat Saphira zo plotseling ziek was geworden moest er een oorzaak zijn van de verhoogde waardes.

De redenen hiervoor kunnen heel erg verschillend zijn. Maar 1 van deze is afwijkende nieren met mogelijk een tumor of een blokkade. Daarom werd er besloten een echo van haar buik en specifiek haar nieren te maken. Gelukkig werden daar geen afwijkingen gevonden. Een hele opluchting natuurlijk. Wat dan precies de oorzaak was, werd niet duidelijk. Wel werd er gestart met de behandeling van haar acute nierziekte.

Saphira kwam 3 dagen bij ons in de opname. Daar kreeg ze een infuus direct in haar bloedvat, zo werden de afvalstoffen sneller verwerkt. En werd haar tekort aan vocht aangevuld. Ook moesten we haar voeren. In het begin met een beetje dwang (omdat ze niet wilde), maar al snel ging ze zelf weer eten. En we moesten haar knuffelen. Vooral heel veel knuffelen.

Na 3 dagen werd er opnieuw bloed afgenomen voor onderzoek. En die zagen er geweldig goed uit! Ze waren gezakt tot binnen de normaal waarden. En dat zagen we ook aan Saphira, ze was vrolijk en lief en super actief. En dus mocht ze weer met haar eigenaren naar huis.

Inmiddels is Saphira 3 jaar geworden en zijn opnieuw haar waardes gecontroleerd. En die blijven mooi binnen de normaalwaardes. Gelukkig dus geen slechte afloop voor deze prachtige en vooral verschrikkelijk lieve poes! We hopen dat ze nog lang onze harten zal stelen.

Tagged , , , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maak een afspraak