Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Castratie konijn

Dierenartsen Lelystad Blog Castratie konijn
Castratie konijn

Blog

Castratie konijn

Posted By Dierenartsen Lelystad

Assistente Edith verteld:

Maandag was het zover. Mijn Ko, een Frans Hangoor Konijn van 6 maanden oud werd gecastreerd. Ik heb deze keuze gemaakt, zodat hij daarna weer gezellig samen met zijn zusje Nijn in 1 ruimte kon leven. En niet zouden gaan zorgen voor nog meer Franse Hangoren.

Dierenarts Sander voerde de operatie uit en mijn collega Eva zou de anesthesie en nazorg doen van Ko. Als eerste kreeg hij het narcosemiddel toegediend. Eerder werd dat gedaan met een spuit in de spieren. Maar dan heeft het lichaam tijd nodig om het middel op te nemen en dus valt hij minder snel in slaap. Daarom kiezen we er nu voor om een braunule (een buisje, red.) te plaatsen in het bloedvat van de achterpoot. Zo hebben we altijd toegang tot een bloedvat. Het middel werd gegeven en vrijwel direct voel Ko in een diepe slaap. Raar hoor, om je eigen dier zo te zien liggen. Ik snap nu ook direct waarom eigenaren het soms vervelend vinden hun dier achter te laten voor een operatie.

Natuurlijk kreeg Ko een injectie pijnstilling en daarnaast een medicijn om zijn maag- en darmstelsel op gang te houden. Bij konijnen (en knaagdieren trouwens ook) is het zo dat een narcose het maag- darmstelsel stil legt. En dat is niet goed voor een konijn.

Tijdens de operatie kreeg Ko een kapje met zuurstof en een anesthesiegas. Een hele veilige manier van narcose. De operatie liep  gelukkig voorspoedig. Er waren geen complicaties en Sander was tevreden met het eindresultaat.

En nadat Ko voorgoed afscheid had moeten nemen van zijn mannelijkheid, kreeg hij een prik om weer snel wakker te worden. Om te voorkomen dat hij aan de wond zou gaan bijten kreeg hij een dieren rompertje aan. Heel erg grappig om te zien.

Het is bij konijnen erg belangrijk dat ze zo snel mogelijk weer gaan eten. En terwijl Ko nog half in slaap was hield ik hem al wat brokjes voor, in de hoop dat hij al zou gaan eten. En wat denk je? In no-time waren de brokjes al weg! Hij voelde zich duidelijk al wel weer lekker. Maar helemaal wakker was hij nog niet. Dus met een warmtelamp en een kruikje verbleef hij nog even in een kenneltje.

Na een paar uur was Ko alweer bijna de oude en mocht hij met me mee naar huis. Na nog 2 weken apart te hebben gezeten (onvruchtbaar zijn konijnen nog niet direct) mocht hij weer gezellig bij zijn zusje Nijn in het hok. En wat een feest was dat. Samen hebben ze heerlijk door het hok gehuppeld en dicht tegen elkaar aan vielen ze in slaap.

 

Tagged , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

Comments are closed.

Maak een afspraak