Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

De ervaring van…, dierenarts Sander

Dierenartsen Lelystad Blog De ervaring van…, dierenarts Sander
De ervaring van…, dierenarts Sander

Blog

De ervaring van…, dierenarts Sander

Posted By Dierenartsen Lelystad

We hebben zelf allemaal ook huisdieren. En als je die hebt, maakt je nog al eens iets mee. Deze keer vertelt dierenarts Sander van der Wal over het hondje van zijn vriendin, Rianne. Vernoemd naar het Kabouterbier La Chouffe.

Koningsdag 2016. We komen de auto weer in na ons ingeschreven te hebben voor een puzzelrit en onze kleinste hond, Chouffe zit te trillen als een rietje. Nu doet hij dat wel vaker, voornamelijk nadat zijn knieschijf even van zijn plek is geweest. Een patella luxatie aan zijn rechter pootje heeft hij al jaren en hij heeft er zo goed als geen last van. Zo snel als de knieschijf van zijn plekje gaat, zo snel gaat hij er ook weer op.

Maar deze keer lijkt het anders. Gedurende de hele puzzelrit zit hij te trillen en hijgt hij zich suf. Hij is duidelijk niet lekker. En als we ’s avonds naar Lelystad terug rijden besluiten we even langs de praktijk te rijden voor een lichamelijk onderzoek en pijnstilling.

Op de praktijk voel ik hem helemaal na. Er worden geen duidelijke pijnuitingen gegeven op het orthopedisch onderzoek. Mogelijk een klein beetje in zijn rug, maar helemaal overtuigd ben ik niet. We besluiten hem pijnstilling te geven en zullen hem een week benchrust geven. Iets dat hij bij thuiskomst al zelf doet. Chouffe kruipt direct op zijn veilige plekje in de bench en gaat liggen. Weg bij de twee grote honden die nog wel eens wat ruw met hem omgaan.

De volgende dagen wordt het pijnlijke niet minder. Soms wil hij graag lopen, maar er zijn ook zeker momenten dat hij getild wil worden. Nog twee dierenartsen van de praktijk voelen en kijken hem na. Ook zij kunnen niet duidelijk iets vinden. En op woensdag besluiten toch dan maar röntgenfoto’s te maken en een bloedonderzoek in de zetten. Misschien is het niet zijn rug, maar heeft hij last van zijn buik. Of zit er ergens een ontsteking die hem ziek maakt.

Het bloedonderzoek laat geen afwijkingen zien. En zijn buik gelukkig ook niet. Toch zie ik een onregelmatigheid in zijn ruggenwervels en dus besluit ik dat we contact moeten zoeken met de orthopeed. We hebben contact met hem op donderdag (Hemelvaart/Koningsdag) en we kunnen de volgende dag om 13.00 uur terecht bij hem op de poli. Zijn lunchpauze offert hij dus voor ons en kleine Chouffe op.

Die vrijdagochtend krijgt Chouffe geen eten.  Want misschien moeten we een CT scan maken en dan moet hij onder narcose. En met een bibberende Chouffe bij Rianne op schoot rijden we naar Amsterdam. Eenmaal in de spreekkamer mag Chouffe een stukje lopen en schrikken we alle drie. Chouffe heeft vanaf dat moment plotseling ook uitval van zijn achterpootjes en hij kan ze dus niet goed meer gebruiken.

Omdat we de röntgenfoto’s zijn vergeten mee te nemen, maken we snel nieuwe en daar zien we dezelfde afwijking die ik twee dagen ervoor ook gezien had. Dus besluiten we een CT scan te maken van dat gebied. Chouffe wordt rustig onder narcose gebracht en de CT scan wordt gemaakt. Als dierenarts mag ik daarbij blijven en meekijken bij het maken van alle plaatjes. En terwijl Chouffe door het apparaat gaat, zien wij de hernia op het scherm voorbij komen. En het is geen kleine!

De orthopeed komt kijken en legt het ons uit. Deze hernia had niet langer moeten duren en we kunnen maar één ding doen om dit te verhelpen. Operatie. “En” verteld hij, “ondanks dat het al half 6 is, is de operatiekamer klaar gemaakt en blijven we allemaal om Chouffe direct te helpen.”

Terwijl mijn vriendin achter het raam in de recovery staat mee te kijken hoe Chouffe klaar wordt gemaakt. Trek ik een groen operatiepak aan en mag ik met de specialist meekijken.  Rianne heeft het al vaker gezien, zij heeft hier gewerkt en vindt het wel prima.

Binnen 1 seconde is het niet langer mijn dier, dat daar op tafel onder alle doeken ligt. Nee, het is nu een heel interessante operatie. Alles wordt mij uitgelegd en de specialist laat het me allemaal zien. Ik ben onder de indruk van de precisie en snelheid waarmee hij werkt. Want na 45 minuten is hij al weer klaar en kan Chouffe klaar gemaakt worden om naar de recovery te gaan. Voor hem is dit een standaard operatie, die ik vergelijk met een sterilisatie bij ons. Natuurlijk is hij dus best snel klaar.

Het gaat allemaal voorspoedig en Chouffe pakt zijn ademhaling weer goed op. Tijdens de operatie wordt deze namelijk overgenomen door een beademingsapparaat. Iets wat ik ook wel in mijn praktijk in de toekomst wil! Je moet altijd wat te dromen hebben in het leven.

En terwijl de medewerkers van de afdeling orthopedie zich omkleden, zitten wij met een klein hondje in de auto op weg naar huis. Chouffe is zo stoned als een garnaal van alle opiaat-achtige medicaties en ligt prinsheerlijk in de armen van mijn vriendin.

Het was een lange dag, maar ook een hele leuke en interessante dag. Nu zes weken benchrust en fysiotherapie. Als alles goed gaat, herstelt Chouffe volledig. Hoe die periode verloopt en wat er allemaal bij komt kijken… Dat vertellen we u later.

Written by Dierenartsen Lelystad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maak een afspraak