Hooi, heel veel hooi!
Hooi zorgt ervoor dat het maag-, darmstelsel goed actief is en blijft. Dit komt omdat hooi veel vezels bevat. Daarnaast bevat hooi calcium en magnesium, essentiële mineralen voor een cavia. Let op dat het hooi fris ruikt en niet beschimmeld is. Geef iedere dag vers hooi en zorg ervoor dat de cavia’s nooit zonder komen te zitten!
(Kracht)voer
Het is verstandig geen gemengd caviavoer te geven. Cavia’s kiezen dan alleen de lekkere brokjes uit en laten alle belangrijke voedingsstoffen liggen. Het is beter een complete voeding, als Science Selective Cavia van, Supreme Petfoods te geven.
Vitamine C
Het is een vitamine die van levensbelang is voor een cavia. En aangezien de cavia dit niet zelf kan aanmaken in zijn lichaam, moet het gevoerd worden. Goede caviavoeding bevat vitamine C, maar het ‘vervliegt’ na een paar uur uit deze voeding en kan dan niet langer opgenomen worden. Het is daarom belangrijk vitamine C bij te geven. Dat kan in de vorm van een tabletje, 1keer daags, zoals van Roter, 50mg. Tijdens de dracht mogen het 2 tabletjes zijn.
Lekker eten van het verse groenvoer
Geschikt groenvoer voor een cavia is bijvoorbeeld: aardbei, alfalfa, andijvie, appel, artisjok, aubergine, bleekselderij, bloemkool bladeren, boerenkool, bospeen, broccoli, groene kool, geplukt gras, heidekruid, klaver, kleefkruid, klein hoefblad, knolselderij, knoopkruid, komkommer, koolrabi, maïs, mandarijn, melkdistel, meloen, munt, rozenbottel, paprika, pastinaak, peterselie, sinaasappel, sla, spitskool, spruitjes, tijm, tomaat, venkel, voederbiet, weegbree, winterwortel, witlof, witte kool.
Geef groente en fruit dit zo gevarieerd mogelijk. Geef niet teveel kool en was het geplukte gras en de bespoten groente altijd goed. Uiteraard mag vers drinkwater niet ontbreken. Lik- en knaagstenen veroorzaken blaasstenen en horen niet thuis is een caviahok!