Een vrouwelijke cavia (zeugje) is al op een aantal weken leeftijd (3-4 weken) geslachtsrijp, maar dat wil niet zeggen dat ze dan al fokrijp is. Tussen de 5 en 7 maanden leeftijd is ze oud genoeg voor haar eerste nest. Iedere 16 dagen is ze enkele uren bronstig en dus geslachtsrijp. De dracht duurt 65-70 dagen. Tijdens de tweede helft van de dracht neemt de voedingsbehoefte van de cavia toe. Zorg in deze periode voor zo min mogelijk stress. Laat de toekomstige moeder met rust en zorg voor wat extra vitamine C. Haal ruim voor de bevalling het beertje bij de drachtige zeug weg. 24 uur na de bevalling is de kersverse moeder alweer paringsbereid.
Over het algemeen gaat de bevalling bij een cavia probleemloos. Binnen 20-30 minuten zijn alle jongen geboren. Het zeugje likt zelf het vruchtvlies open en ze bijt de navelstreng(en) door. Gemiddeld krijgen cavia`s zo`n 2-3 jongen per keer. Het zeugje heeft twee tepels, maar kan wel 4 jongen hiermee voeden. Bij de geboorte weegt een jonge cavia gemiddeld 80-120 gram. Een cavia is een nestvlieder. Dat betekend dat het direct na de geboorte al zelf kan lopen, de ogen en oren open heeft, volledig behaard is en zelfstandig kan eten. De cavia wordt geboren met een blijvend gebit. In de baarmoeder wisselt het melkgebit naar een blijvend gebit. Ondanks dat drinkt een jonge cavia ongeveer 4 weken bij zijn moeder, maar zorg altijd dat een jonge opgroeiende cavia voldoende eten tot zijn beschikking heeft.
Wanneer de jongen geboren zijn, bepaal dan ook snel het geslacht voordat een broer zijn zus dekt! Voorkom inteelt! Let er op dat een zeugje niet op oudere leeftijd drachtig wordt. Haar bekken kan dan minder makkelijk oprekken, dus hoe ouder ze is, hoe moeizamer de bevalling zal zijn.