Luchtwegproblemen
Tocht en vocht in combinatie met kou en ammoniak zijn de boosdoeners bij het ontstaan van dit soort luchtwegproblemen. Let daarop bij de huisvesting en de hygiëne van een cavia.
Diarree
Onjuiste voeding of voeding met te weinig ruwvezel kunnen voor diarree zorgen. Daarnaast speelt de versheid van de voeding en het drinkwater een rol. Wanneer een cavia een plotselinge omschakeling van brokjes maakt, kunnen er maagdarm problemen ontstaan.
Gebitsproblemen
Wanneer een cavia geboren wordt, heeft deze het volwassen gebit. Dit bestaat uit 4 snijtanden en 16 kiezen. De gebitselementen groeien 6-8 cm per jaar. Hierdoor is het uiterst belangrijk dat de deze dieren hun tanden voldoende én op de juiste wijze afslijten. Wanneer de groei en de slijtage niet met elkaar in evenwicht zijn, ontstaan er problemen. Welke factoren zijn er van belang voor een goed gebit? Let eten van ruwvoer zorgt ervoor dat de kiezen slijten. Het hooi wordt namelijk door de kiezen gemalen. Wanneer de cavia (teveel) brokjes eet, gebruikt hij zijn gebit anders dan wanneer hij hooi eet. Bij een cavia groeien de tanden en kiezen levenslang door. Door het hooi worden de kiezen gemalen. Bij het teveel eten van krachtvoer (biks) worden de gebitselementen anders gebruikt en kunnen er haken ontstaan. Een vitamine C tekort zorgt voor ontstoken tandvlees en daarnaast kunnen de elementen los gaan zitten. Ook een erfelijke afwijking of een trauma kan ervoor zorgen dat er gebitsproblemen ontstaan.
Botbreuken
Wanneer de cavia met een konijn gehuisvest wordt, bestaat er altijd een kans dat het konijn de cavia verwond met zijn grote, sterke achterpoten. Ook wanneer een cavia van een hoogte valt of met een pootje ergens in vast blijft zitten, kunnen er botbreuken optreden. Een gebrek aan vitamine C kan ervoor zorgen dat een cavia eerder wat breekt.
Gezwellen
Zowel tumoren (goed- en kwaadaardig) als abcessen komen bij cavia`s voor. Wanneer je hiermee te lang wacht, zal de situatie verergeren. Zie je ergens een bult / verdikking, wacht dan niet te lang. Maak een afspraak bij de dierenarts om de aard van de verdikking te laten onderzoeken.
Huidproblemen / parasieten
Zieke of zwakke cavia`s zijn vatbaar voor parasieten. Parasieten zijn niet altijd met het blote oog te zien. Let daarom op kale plekken, korsten, jeuk, eczeem (huidmijt) en het schudden met de kop (oormijt). Rode plekken en haaruitval kunnen duiden op huidschimmel. Wormen zijn inwendige parasieten die door vers gras uit de berm overgebracht kunnen worden. De cavia zal door een wormbesmetting vermageren en zijn weerstand verminderd waardoor hij vatbaarder wordt voor andere ziekten. Pluk daarom nooit gras of paardenbloembladeren op plaatsen buiten de tuin. Wanneer er veel vliegen zijn en deze op de ontlasting van de cavia afkomen, kunnen ze eitjes gaan leggen en daardoor kan de cavia maden krijgen. Dit vraagt om extra hygiëne op de warme dagen. Gebruik bijvoorbeeld horgaas voor de hokken om vliegen te weren.