Wat is een allergie?
Een allergie is een overgevoeligheid voor een stof (allergeen) dat niet schadelijk is voor het dier. Voorbeelden hiervan zijn pollen, uitwerpselen van huisstofmijt, huidschilfers of voedselbestanddelen.
Als een hond overgevoelig is voor 1 of meer allergenen, reageert het immuunsysteem veel te overdreven. Met deze sterke reactie probeert het immuunsysteem de stoffen onschadelijk te maken. De klachten die de hond vertoont komen niet door de allergenen, maar door de manier waarop het immuunsysteem werkt.
Welke symptomen kan ik zien?
· Jeuk
· Kale plekken
· Schilfers
· Braken
· Diarree
· Dunne vacht
· Huidverkleuring
· Et cetera
Welke allergieën komen bij honden voor?
· Vlooienallergie
· Voedselallergie
· Atopie
· Insectenovergevoeligheid
· Medicijnovergevoeligheid
· Contactallergie
Vlooienallergie
Vlooienallergie is (in Nederland) vaak seizoensgebonden: de ergste klachten worden dan in de late zomer en vroege herfst gezien. Maar in ernstige gevallen verdwijnen de problemen niet meer in de winter. Honden met vlooienallergie hebben veel jeuk.
De huidklachten kunnen variëren van hot spots (plekken waar de hond vrij plotseling zijn huid stuk bijt en/of likt) tot grote kale plekken met schilfers of een ‘olifantenhuid’. In het begin zitten de klachten vooral op het achterste deel van het lichaam maar bij heftige allergie kunnen de problemen zich ook uitbreiden naar de kop en de poten.
Atopie
Atopische dermatitis is een chronische huidziekte, met sterk wisselende klachten van huidontsteking en jeuk. De ziekte heeft een erfelijke basis, maar of een hond deze aanleg verder ontwikkelt, wordt ook bepaald door omgevingsfactoren. Als de aanleg eenmaal ontwikkeld is, kunnen de huidklachten worden uitgelokt door verschillende prikkels zoals omgevingsallergenen of voedselallergenen, maar ook omgevingstemperatuur of hormonale schommelingen.
We kunnen een hond met deze ziekte niet genezen, omdat de aanleg niet kan worden veranderd. Wél kunnen we de problemen zo goed mogelijk onder controle houden. Hiertoe moeten we in kaart brengen welke combinatie van prikkels een rol spelen bij het veroorzaken van de klachten. Dit is voor iedere hond weer anders. Door hierop zo veel mogelijk in te spelen, kunnen we voor de meeste atopische honden de jeuk en de huidontsteking tot een minimum beperken. Onderzoek door middel van een allergietest kan uitwijzen voor welke allergenen uw huisdier allergisch is.
Meer over atopie leest u op de site van Allergiepoli voor honden van het Medisch Centrum voor Dieren.
Voedselallergie
Voedselallergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem op bepaalde componenten in het voer. De stoffen die deze overgevoeligheidsreactie kunnen opwekken worden allergenen genoemd. Allergenen zijn meestal algemene basisbestanddelen van diervoeders. Uit onderzoeken is gebleken dat honden het meest gevoelig zijn voor rundvlees, zuivelproducten, soje, kippenvlees, maïs en eieren. Deze allergenen blijven na het invriezen, verwerken en koken nog steeds immunologisch actief. Voor gevoelige dieren zijn maar weinig allergenen nodig om een reactie op te wekken. De allergenen worden door de darmwand opgenomen en komen dan in contact met het immuunsysteem. Bij dieren die overgevoelig zijn voor deze allergenen komen daardoor bepaalde stoffen vrij die huidklachten (jeuk en ontsteking) of maag/ darmklachten (braken, diarree, winderigheid) veroorzaken. Om er achter te komen of uw huisdier overgevoelig is voor een ingrediënt in de voeding is een eliminatie-dieet noodzakelijk.
Bron: Allergiepoli voor Honden (Medisch Centrum voor Dieren, Amsterdam)