Een dagelijkse bezigheid binnen de praktijk is het behandelen van het gebit. Dierenartsen Sander van der Wal en Marloes van Harsselaar zijn, samen met paraveterinairen Celeste en Petra speciaal opgeleid om deze behandelingen uit te voeren. Wilt u een impressie van een gebitsbehandeling? Onderaan deze pagina staat een film.
Zoals u misschien wel weet, komen gebitsproblemen vaak voor bij honden en katten, vooral als zij al wat op leeftijd zijn. Maar de klachten ontstaan al op 4,5 jarige leeftijd. Het is dus belangrijk om jaarlijks het gebit van uw huisdier te controleren! Het meest voorkomende probleem is tandsteen.
Bij wie komt het voor?
Zowel de hond als de kat ontwikkelen in hun leven tandplaque en tandsteen. Er zijn een aantal factoren te noemen die de aanmaak van tandplaque bevorderen. Zo hebben kleine rassen (Poedels, Yorkshire Terriërs, Maltezers etc.) en honden met een korte snuit (Pekinees, Shih Tsu etc.) door de vorm van hun snuit meer en eerder problemen. Ouderdom speelt natuurlijk ook een grote rol. Hoe ouder het dier, des te groter de kans dat tandplaque en /of tandsteen aanwezig is.
Wat zijn de gevolgen van tandsteen?
Als de wortels van tanden en kiezen bloot liggen, komt het gebit los te zitten. Door de ontsteking in de mondholte gaat het dier onaangenaam uit zijn bek ruiken. Uiteindelijk zal het dier minder gaan eten, of zelf stoppen met eten. Naast deze problemen kunnen de bacteriën vanuit de bek het lichaam binnen dringen en elders klachten geven. Berucht hierbij zijn tussenwervelschijf-, nier- en hartklepontstekingen.
De behandeling
De enige manier van behandelen bestaat uit het verwijderen van het tandsteen. Bij onze huisdieren moet dit doorgaans onder narcose gebeuren. Bij bewustzijn laten de dieren nauwelijks toe dat het gebit schoon wordt gemaakt. Als het gebit schoon is gemaakt, wordt er beoordeeld of er eventueel elementen getrokken moeten worden. Aan het einde van de behandeling wordt het gebit gepolijst om het tandoppervlak zo glad mogelijk te maken en de kans op aanhechting van bacteriën te vertragen.
Wat kan ik doen om tandsteen te voorkomen?
Het is belangrijk het gebit van uw huisdier vaak te controleren. Als dit van jongs af aan is geleerd, zal het dier zich in de toekomst makkelijk in de bek laten kijken. Let hierbij vooral op de hoektanden en de grote scheurkiezen, met name in de bovenste kaak. Op deze plaatsen vormt het tandsteen zich altijd het eerst. U kunt de aanmaak van tandplaque en daarmee ook tandsteen voorkomen door de volgende dingen toe te passen:
- Tanden poetsen
- Speciale harde voeding
- Aquadent (een vloeistof door het drinkwater om tandplaque tegen te gaan.
Samenvatting
Tandsteen geeft uw huisdier niet alleen een slechte adem, maar is gevaarlijk voor zijn of haar gezondheid. Controleer regelmatig op gebreken in de bek van uw huisdier. Heeft hij of zij veel last is het verstandig advies in te winnen bij uw dierenarts en uw dier te laten behandelen. Het is natuurlijk beter om tandsteen te voorkomen dan te genezen!