In het kort
Gedrag: groepsdier, dus liever niet alleen houden, heeft aandacht & beweging nodig
Huisvesting: in een ruim hok met uitloop en/of de mogelijkheid tot loslopen
Verzorging & hanteren: regelmatig nageltjes knippen, wel aaien maar niet optillen
Voeding: veel hooi, onbeperkt water, aanvullen met wat groenvoer en wat konijnenbrok
Voortplanting: laat uw konijn castreren of steriliseren als u geen nestje wilt en om gezondheidsproblemen te voorkomen
Ziektes: preventief enten, ga dezelfde dag nog naar de dierenarts als uw konijn ziek is
Leeftijd: konijnen worden met de juiste verzorging gemiddeld 10 jaar oud
Gedrag
Van nature leven konijnen in groepen met hiërarchisch verband, in grasland, duinen of heidegebieden. Ze zetten hun territorium af met keutels, plasjes en door met hun kin langs voorwerpen te wrijven. Konijnen zijn prooidieren, dat betekent dat een konijn altijd op zijn hoede zal zijn voor gevaar, en bij dreiging hiervan onmiddellijk zal vluchten. Een wild konijn brengt zijn dag door met naar voedsel zoeken, spelen, rennen, rusten en het verzorgen van hun eigen vacht of die van een soortgenootje.
Gedragsproblemen ontstaan meestal als het konijn wordt gehouden op een manier die te ver afstaat van de natuur. Te veel spanning of stress, verveling en te weinig beweging moeten dan ook voorkomen worden.
Huisvesting
Het hok van uw konijn(en) kan eigenlijk nooit te groot zijn, hoe meer ruimte hoe beter. Daarnaast is het goed om uw konijn regelmatig los te laten lopen, in een veilige omgeving. Het hok moet tocht- en vochtvrij zijn maar wel met voldoende ventilatie, dit om gezondheidsproblemen te voorkomen. Qua bodembedekking adviseren wij u hennepvezel (aubiose) of stro te gebruiken, dit is niet zo stoffig als zaagsel. De meeste konijnen zijn zindelijk, u kunt hier op inspelen door een konijnentoilet of kattenbak met houtkorrel in het hok/de ren te plaatsen.
Konijnen spelen graag, mits ze dit van jongs af aan geleerd hebben. Een aantal speeltjes mogen dus niet ontbreken bij een goede huisvesting!
Een konijn is een sociaal dier en heeft behoefte aan een soortgenootje. Nestgenootjes kennen elkaar al en kunnen vreedzaam samenleven. De beste combinatie is een gecastreerde ram met een gesteriliseerde voedster. Wilt u uw konijn koppelen aan een konijnenvriendje, vraag dan om advies bij het koppelen, want de konijnen moeten eerst aan elkaar wennen voordat ze gaan samenwonen!
Verzorging & hanteren
De meeste konijnen vinden het prettig om geaaid te worden, maar houden er niet van om opgetild te worden. Dit optillen kunt u vergelijken met een roofvogel die in de natuur het wilde konijn met de poten van de grond af plukt, als maaltijd. Is het toch nodig uw konijn op te tillen, zorg dan voor een goede ondersteuning, en druk het konijn tegen u aan zodat het niet kan spartelen (en daardoor gewond kan raken).
In de ruiperiode is het verstandig regelmatig de dode haren te verwijderen, bijvoorbeeld door uw konijn dagelijks te borstelen of te plukken. Langharige konijnen moeten ook buiten de ruiperiode gekamd worden, om te voorkomen dat de vacht/haren gaan klitten.
Korte nagels zorgen ervoor dat uw konijn makkelijk kan rondlopen of rennen, knip deze dus regelmatig (of laat dit doen). Let erop dat u ze niet te kort knipt, laat het eventueel een keertje voordoen door de dierenarts.
Voeding
Een konijn is een planteneter en heeft behoefte aan heel veel vezels. Deze zitten vooral in (kruiden)hooi, dit moet dus onbeperkt aanwezig zijn. Geef dagelijks een verse pluk. Ook verschillende soorten groenvoer zijn geschikt voor uw konijn, wel is het belangrijk uw konijn langzaam te laten wennen aan een nieuwe soort.
Qua brokvoeding adviseren wij een monocomponentvoeding. Dit betekent dat elk brokje hetzelfde is van samenstelling. De voorkeur gaat uit naar een voeding met veel vezels zoals de Supreme Science Selective konijnenvoeding. Voor drachtige en lacterende konijnen geldt een afwijkend voedingsadvies.
Als laatste mag vers drinkwater nooit ontbreken!
Voortplanting
Konijnen kunnen al vruchtbaar zijn vanaf 3 tot 5 maanden leeftijd. De dracht van het vrouwtje ( de voedster) duurt 29-33 dagen, de jongen worden blind, doof en kaal geboren. Na ongeveer 8 weken zijn de jongen zover om het nest te verlaten. Mocht u een nestje willen fokken, wees er dan zeker van dat u voor de jongen een goed nieuw huis kunt vinden!
Castratie/sterilisatie van uw konijn kan vanaf een leeftijd van 5-6 maanden. Bij voedsters is het advies om ze voor hun 2e levensjaar, maar liefst eerder te steriliseren. Ongesteriliseerde voedsters hebben vanaf hun 4e jaar 50-80% kans op baarmoedertumoren, daarom is ons advies om uw voedster altijd te laten steriliseren. Ook castratie bij het mannetje raden we aan. De hormooninvloed (die nog wel eens voor agressie wil zorgen) valt weg, waardoor uw konijn gekoppeld kan worden aan een ander konijn, en vriendelijker is in de omgang.