Algemeen
Omdat konijnen prooidieren zijn, laten ze niet snel merken dat ze zich niet lekker voelen. Als u denkt dat uw konijn ziek is, dan is het belangrijk om dezelfde dag nog een afspraak te maken met de dierenarts, zodat er onderzocht kan worden wat het probleem is en een behandeling kan worden ingesteld. Hoe langer het duurt voordat een ziek konijn een passende behandeling krijgt, hoe kleiner de kans dat het diertje nog opknapt.
Aanwijzingen voor ziekte bij het konijn zijn onder andere: zich afzonderen, lusteloosheid, niet of minder willen eten of drinken, veel drinken en plassen, gewichtsverlies, afwijkende keutels of urine, afwijkingen aan de vacht, ogen, oren of neus, tekenen van pijn zoals hard knarsetanden of onrust, het scheef houden van de kop en verlammingen.
Ziet u ziekteverschijnselen bij uw konijn of twijfelt u over de gezondheid van uw konijn, meld u zich dan bij de dierenarts.
Preventie
Goede voeding is belangrijk om het risico op gezondheidsproblemen zo laag mogelijk te houden. Zorg voor onbeperkt vers (kruiden)hooi en water en beperkt groenvoeding en brokjes.
Qua brokvoeding adviseren wij een monocomponentenvoeding (zoals de Sciense Selective), dit betekent dat elk brokje hetzelfde is van samenstelling.
Het geven van groenvoeding moet langzaam worden opgebouwd, omdat teveel groenvoer ineens kan leiden tot gasvorming of diarree. Begin met een stukje zo groot als een postzegel en geef elke dag wat meer. U kunt bijvoorbeeld een paar blaadjes witlof of andijvie geven, een schijfje wortel of komkommer, wat bleekselderij of paksoi of een klein stukje appel.
Indien uw konijn gevoelig is voor maagdarmproblemen, blaasproblemen of overgewicht, informeer dan naar een speciale dieetvoeding, afgestemd op de behoeften van uw konijn.
Hieronder staan een aantal versschillende ziektes beschreven, die regelmatig voorkomen bij konijnen.
Gebitsproblemen
Gebitsproblemen komen vaak voor bij konijnen, het is dan ook belangrijk dat u zelf regelmatig de voortanden van uw konijn bekijkt (dit gaat heel gemakkelijk als u wat eten uit de hand geeft) en de dierenarts minimaal 1 keer per jaar de kiesjes laat beoordelen.
De tanden en kiezen van een konijn groeien continu, ongeveer 2 mm per week. Tanden die niet goed afslijten noemen we olifantstanden omdat ze lijken op de slagtanden van een olifant. Ze kunnen in de bek of neus van het konijn groeien en hier wondjes veroorzaken. Als de kiezen niet goed afslijten dan onstaan er scherpe punten en haken aan de kiezen, die in de tong of wang kunnen prikken en daar wondjes veroorzaken.
Symptomen van gebitsproblemen zijn: gewichtsverlies, minder of niet eten, slordig eten, morsen en kwijlen.
Maagdarmaandoeningen
Er zijn verschillende maagdarmaandoeningen waar uw konijn last van kan hebben, zoals: gas in de maag en/of darmen, een stilliggend maagdarmkanaal, verstopping (door bijvoorbeeld een haarbal). Indien uw konijn last heeft van een maagdarmaandoening dan is het belangrijk om zo spoedig mogelijk een afspraak te maken met de dierenarts, uw konijn kan namelijk overlijden aan de gevolgen hiervan.Symptomen van maagdarmaandoeningen zijn; tekenen van pijn, niet willen eten of drinken, lusteloosheid, afwijkende keutels (plakpoep, erg kleine harde keuteltjes) of zelfs geen ontlasting, dikke opgeblazen buik, gewichtsverlies.
Blaasproblemen
Sommige konijnen hebben last van blaasproblemen, met name blaasstenen. Vaak worden deze veroorzaakt door teveel calcium in de voeding. Ook in knaagstenen zit te veel calcium, deze horen dus niet thuis in een konijnenverblijf.
Symptomen van blaasproblemen zijn: vaker plassen, kleine plasjes, onrust bij plassen, plotseling niet meer zindelijk zijn, bloed bij de urine, stinkende urine.
Overgewicht
Veel konijnen hebben last van overgewicht omdat de eigenaar eigenlijk te goed voor zijn/haar konijn wil zorgen en daardoor teveel eten geeft. Ook een verkeerde voeding kan zorgen voor overgewicht. Daarnaast zijn veel konijnen te klein gehuisvest, waardoor ze te weinig bewegen.
Qua huisvesting adviseren wij een ruimte van minimaal 1 vierkante meter per konijn. Nog mooier is meer ruimte of regelmatig de mogelijkheid tot loslopen in een veilige omgeving (vrij van snoeren en giftige planten).
Qua voeding is onbeperkt vers hooi het allerbelangrijkst, en maximaal 20 gram brokjes per kg lichaamsgewicht van het konijn per dag. Snoepjes zijn dikmakers, u kunt beter belonen met een brokje of wat groenvoer.
Het is onverstandig om de voeding van uw konijn plotsteling drastisch te veranderen, wij helpen u graag om de overgang naar een beter voedingspatroon geleidelijk te laten verlopen.