Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Doorzettingsvermogen

Dierenartsen Lelystad Blog Doorzettingsvermogen
Doorzettingsvermogen

Blog

Doorzettingsvermogen

Posted By Dierenartsen Lelystad

In de afgelopen decennia is het werk van een assistente erg veranderd. Waar zij vroeger vooral dieren vasthielden en de telefoon opnamen, draaien zij nu hun eigen (gratis) spreekuren. Zo ook Eva, zij ondersteunt eigenaren bij het afvalproces van hun geliefde huisdieren. Vandaag vertelt zij over een bijzondere poes.

Lapje, een Europese korthaar van 12 jaar, kwam op 15 oktober 2010 voor het eerst bij mij op afvalconsult. Haar eigenaresse wilde graag hulp bij het laten afvallen van Lapje. Ze had van de dierenarts het bericht gekregen dat zij obese was. Dat betekende dat Lapje zo veel te zwaar was, dat er ernstige gezondheidsrisico’s waren. De kat had een verhoogd risico op suikerziekte en gewrichtsproblemen. Ook de kwaliteit van haar leven was verminderd vanwege haar zwaarlijvigheid.

Op het eerste afvalconsult woog Lapje 8,4 kg. Ongeveer 1,5 maand daarvoor, toen ze bij de dierenarts was, woog ze nog 8,7 kg. Lapje was dus al enorm afgevallen. Maar met ongeveer 70% overgewicht had zij en haar eigenaar nog een lange weg te gaan. Gelukkig was haar baasje zeer gemotiveerd om Lapje af te laten afvallen. Een van de voorwaarden om tot een succes te komen.

Tijdens het eerste afvalconsult is er besproken wat Lapje voorheen kreeg aan voeding en tussendoortjes. Daarna werd er afgesproken wat ze vanaf nu mocht eten. Lapje kreeg een speciaal afvaldieet voorgeschreven, Satiety brokjes en Obesity maaltijdzakjes van Royal Canin. Het voordeel van deze voeding is dat er meer vezels inzitten zodat een kat minder snel een hongergevoel krijgt. Ook zorgt dit dieet ervoor dat de kat vetweefsel verliest maar het spierweefsel behoudt.

Naast de speciale voeding kreeg de eigenaresse bewegingsadvies voor Lapje. Door middel van een voerbal moest Lapje moeite doen om haar brokjes te krijgen, een geweldig middel om de kat te laten bewegen. Ook een laserlampje is leuk om het spelgedrag van een kat te stimuleren en zo zijn er nog veel meer middelen om een kat te laten bewegen.

Het eerste jaar zag ik Lapje elke maand, om te wegen en met de eigenaresse te bespreken hoe het ging.  Lapje moest even wennen aan minder eten en had in eerste instantie wel wat honger. Gelukkig ging dat later beter. Toch bleef Lapje af en toe honger houden, iets wat er helaas bij kan horen. Maar wat knapte ze op. Waar ze eerst een mottige vacht had, omdat ze niet lenig genoeg was om haar achterhand te wassen, kreeg ze een prachtig glanzende en goed onderhouden vacht. Ook haar karakter veranderde in positieve zin. Het mopperige gedrag wat ze kon laten zien verdween volledig. Lapje had dus echt last van haar overtollige kilootjes!

Na ongeveer 1,5 jaar woog Lapje 5,1 kg en inmiddels is ze al weer een half jaar stabiel op gewicht. Een geweldig resultaat. Bijna 4 kg afgevallen, wat alleen behaald kon worden omdat de eigenaresse zo enorm gemotiveerd aan de slag is gegaan. Geweldig!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tagged , , , , , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

Comments are closed.

Maak een afspraak