Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Een eigen huisdier van de Sint?

Dierenartsen Lelystad Blog Een eigen huisdier van de Sint?
Een eigen huisdier van de Sint?

Blog

Een eigen huisdier van de Sint?

Posted By Dierenartsen Lelystad

Volgende week zal Sinterklaas weer in ons land aankomen. Menig kinderhartje zal vol verwachting kloppen. Ook dit jaar zullen een hond, kat, konijn of cavia vast weer op hun verlanglijstje prijken. Veel kinderen willen graag een ‘eigen’ huisdier. Dat kan goed zijn voor kinderen. Huisdieren kunnen echte maatjes zijn. Het kan kinderen ook helpen in de ontwikkeling. Maar zijn kinderen wel in staat om voor een huisdier te zorgen?

Natuurlijk beloven kinderen plechtig dat ze iedere dag goed voor hun dier zullen gaan zorgen. Maar de praktijk is vaak anders. De meeste kleine kinderen hebben al gauw geen belangstelling meer voor het dier. Oudere kinderen krijgen het vaak druk met school en vriendjes. Houd er daarom rekening mee dat u zelf nog jaren de verantwoording hebt voor de voeding, de verzorg

ing en het schoonmaken van het verblijf van het dier. Ouders moeten het dier dus vooral zelf ook heel leuk vinden!

Kinderen tot een jaar of tien kunnen nog niet zelfstandig voor een huisdier zorgen, ze hebben daarvoor nog onvoldoende verantwoordelijkheidsgevoel. Maar ook boven die leeftijd is het voor kinderen moeilijk om de consequenties van het hebben van een eigen dier te overzien. Dat moeten ouders hun kinderen leren. Ouders kunnen in veel gevallen het kind betrekken bij de verzorging van het huisdier, zolang altijd de veiligheid van dier en kind voorop staat. In het praktische document “kinderen en een eigen huisdier” vindt u hier alles over.

Als u besluit dat uw kind een ‘eigen’ huisdier mag hebben, is het erg belangrijk om een juiste keuze te maken voor een bepaalde huisdiersoort. Het succes van het hebben van een huisdier staat of valt met de juiste match. Het LICG beschrijft in het praktische document ‘Welk huisdier past bij kinderen?’ welke dieren wel en niet geschikt zijn voor kinderen en waar u op moet letten om alles goed te laten verlopen.

Tekst: Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren
Foto: Arlington Photographers

Tagged , , , , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maak een afspraak