Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Een surprise voor uw huisdier

Dierenartsen Lelystad Blog Een surprise voor uw huisdier
Een surprise voor uw huisdier

Blog

Een surprise voor uw huisdier

Posted By Dierenartsen Lelystad

Sinterklaas en Kerst betekent voor velen pakjes en surprises. Vindt u het leuk om ook uw huisdier met de feestdagen te verwennen? Maak daar dan eens een echte surprise van!

Een cadeautje krijgen is leuk. Een cadeautje krijgen dat verpakt is in een surprise, waar je moeite voor moet doen en wat spannend is om uit te pakken, is nog veel leuker! Dat geldt ook voor veel dieren. Zij kunnen veel plezier beleven aan het opsporen of lospeuteren van een lekkernij. Dat is bovendien een hele goede manier om een huisdier bezig te houden. Dit wordt voedselverrijking genoemd.

Veel dieren hebben behoefte aan activiteit en denkwerk. Dat kan verveling en gedragsproblemen voorkomen. Papegaaien werken bijvoorbeeld graag voor hun eten: uit onderzoek van dr. Yvonne van Zeeland van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht blijkt dat ze liever moeite doen voor hun maaltijd dan het eenvoudig (maar saai) uit hun voerbakje op te eten! Er zijn dan ook allerlei manieren om papegaaien en parkieten bezig te houden met hun voer. En dat is niet alleen leuk voor de vogels: degene die deze surprises in elkaar knutselt heeft voorpret en het levert bovendien een leuk schouwspel op als de dieren bezig zijn hun lekkers te bemachtigen.

Maar ook bij andere dieren is voedselverrijking en denkwerk belangrijk. Voor honden en ook voor katten bestaan er allerlei spelletjes waarbij ze vakjes moeten openen, schijven moeten draaien en hun poten en neus moeten gebruiken om een brokje te bemachtigen. Ook konijnen en knaagdieren kunnen op die manier bezig gehouden worden: met een voerbal waar brokjes uitrollen als ze die voortduwen, of eenvoudiger met een kartonnen doosje dat eerst gesloopt moet worden om bij iets lekkers te kunnen. Met een beetje fantasie kunt u zelf van alles bedenken, als u maar rekening houdt met de veiligheid van de voorwerpen en stoffen die u gebruikt. En wist u dat ook kippen baat hebben bij voedselverrijking?

In de natuur moeten dieren ook moeite doen om hun eten te vinden, en het voedselzoekgedrag is dan ook deel van hun natuurlijke gedrag. Door hen de mogelijkheid te geven dit ook in gevangenschap te doen, kunnen ze hun energie kwijt en hun vindingrijkheid ontwikkelen, en bovendien vinden ze het vaak gewoon erg leuk! Misschien geldt voor onze huisdieren dus net zo goed als voor ons: vol verwachting klopt hun hart…

Bron: Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren

Tagged , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maak een afspraak