Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Ervaring van assistente Manon

Dierenartsen Lelystad Blog Ervaring van assistente Manon
Ervaring van assistente Manon

Blog

Ervaring van assistente Manon

Posted By Dierenartsen Lelystad

Nu al weer 4 jaar geleden werd op 18 oktober een kitten van 1 dag oud aangeboden op het spreekuur. Het kitten was verstoten door de moeder en had een paar pipetjes melk gehad, maar wilde dit niet erg graag doorslikken. De eerste melkgift was hierdoor niet volledig opgenomen. Deze eerste melkgift bestaat uit colostrum en hierbij krijgt het kitten alle belangrijke afweerstoffen van de moeder die hij nodig heeft om uit te groeien tot een gezonde kat. Als deze gift gemist wordt  heeft het kitten een zeer verminderde weerstand.

De eigenaar zag het niet zitten om het kitten met de hand groot te brengen. Dierenarts Jochem wilde het kitten een kans geven en ging op zoek naar een vervangende moeder of iemand anders die het kitten met de hand wilde opvoeden. Helaas was er geen andere moederpoes te vinden. Er zat er niets anders op dan het kitten zelf met de hand op te voeden.

In die periode had ik net mijn stage succesvol afgesloten bij de praktijk en gevraagd part time, naast mijn studie te blijven werken. Thuis had ik al een hond en een kat rondlopen, maar deze ervaring wilde ik niet aan mij voorbij laten gaan. Na overleg gehad te hebben met mijn vriend (eigenlijk was dit formaliteit) hebben we besloten er samen voor te gaan. Wel wilde ik duidelijk afgesproken hebben met de fokker dat indien het kitten het toch allemaal overleefd ze van mij zou zijn. Ik kan niet weken lang voor een diertje zorgen om haar dan weer weg te moeten doen. De fokker vond dit geen probleem.

Mijn collega Karin die fokster van Noorse Boskatten is heeft mij goed op weg geholpen. De juiste kittenmelk en een flesje met speentje, een logboek en de juiste huisvesting werd aangeschaft. Een grote mand met warme kruiken, maar ook een koeler plekje, en een  knuffelbeer waar ze lekker tegen aan kan kruipen.

Het kitten moest om de 2 uur gevoerd worden, ook s’nachts! Maar dat betekende naast nachtelijke werkzaamheden ook dat ze mee moest naar mijn werk. Gelukkig werd ik gesteund door al mijn collega’s en werkgever en kon ze iedere dag mee. Op deze manier had ze natuurlijk de allerbeste zorg, want iedere dag was er wel een arts die zich even over haar ontfermde.

Het eerste obstakel was de ontlasting. De voedingen gingen er goed in en na ieder voerbeurt plaste ze netjes, maar poepen deed ze niet. We hebben erg ons best gedaan om met een dot lauw vochtige watten het buikje te masseren maar er kwam niets uit. In de natuur likt de moederpoes de buikjes van de kittens na iedere voerbeurt en masseert zo de ontlasting eruit. Ik had nog een poes rondlopen maar die was niet van plan te helpen. Mijn Labrador Retriever Sem daarentegen zat er iedere voerbeurt bovenop dus heb ik het kitten op zijn rug gelegd en met haar achterste naar Sem gepresenteerd. Hij wist meteen wat hij moest doen en voordat we het doorhadden had ze gepoept. Het is misschien heel onsmakelijk maar het heeft wel haar leven gered en ik vind het iets heel moois.

De weken die volgde gingen met ups en downs. We hebben momenten gehad dat het erg goed ging en we hebben momenten gehad dat we bang waren dat ze het niet ging redden. Naar mate de tijd verstreek ging het gelukkig steeds beter. We hielden alles bij in een logboek, iedere voeding, iedere plas en ontlasting en we wogen haar 2x per dag. Aan het gewicht kun je het eerste zien dat het niet goed gaat, het kitten moet goed groeien. Bij afvallen of stilstand van het gewicht kun je zien dat er iets niet goed gaat. Het kitten had dagen van stilstand in gewicht en dit waren wel spannende momenten, hoever kun je gaan? Gelukkig ging het vrij snel daarna goed en haalde ze de verloren schade in.

Na een tijdje konden we zien dat het een poes was en hebben mijn vriend en ik een naam bedacht. Amy ging ze heten. In de weken die voorbij gingen is ze uitgegroeid tot een hele mooie poes, ik werd af en toe goed gepest door mijn collega’s hoe lelijk ze wel niet was, maar voor mij was ze de mooiste en was het belangrijkste doel een gezonde poes groot laten worden.

De voedingen hoefden steeds minder vaak en langzaamaan hebben we haar over kunnen zetten op vast voedsel. Toen heb ik ook het verlossende woord gehad dat ze het gered had en dat ik er officieel een poes bij had.

Inmiddels is ze uitgegroeid tot een hele mooie dame met een erg pittig karakter. Ondanks de liefdevolle opvoeding heeft ze toch geen “normale” opvoeding gehad en dit is te merken. Ze ziet mij nog altijd als haar moeder. Ze laat dit blijken door erg aan mij gehecht te zijn en mijn handen te likken bij aanraking. Ook met Sem heeft ze een sterke band opgebouwd. Zonder Sem was dit ons nooit gelukt.  Alle slapeloze nachten waren het waard. En ooh wat is ze mooi geworden!

Wilt u meer informatie over het opvoeden van kittens? Dan kunt u terecht op de website van Kittenopvang Moerderloos of klik hier voor onze informatiebrief: Kitten met de fles opvoeden

Tagged , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

2 thoughts on “Ervaring van assistente Manon

  1. Wat een bijzonder verhaal en een bijzondere ervaring. Maar wat is ze mooi geworden, ze heeft duidelijk een goed huis getroffen. Nog vele jaren genieten van Amy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maak een afspraak