Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Eva traint haar konijnen!

Dierenartsen Lelystad Blog Eva traint haar konijnen!
Eva traint haar konijnen!

Blog

Eva traint haar konijnen!

Posted By Dierenartsen Lelystad

Ongeveer 4 jaar geleden las ik een artikel over een mevrouw die haar konijnen had geleerd een high five te geven, dat wilde ik ook! 
De konijnen die ik toen had, Knabbel en Babbel, waren ongeveer 4 jaar oud. Ik had ze bij een fokker uit de schuur gehaald toen ze 7 weken oud waren, daarna zijn ze bij mij in huis opgegroeid, waarbij ik goed kon merken dat ze een enorme achterstand hadden door de slechte socialistie in de eerste 7 weken. Helaas is dit nooit helemaal bijgetrokken, het bleven konijnen met een gebruiksaanwijzing, maar in hun vertrouwde omgeving en voor mij erg leuke nijnen!

Uit de hand eten aannemen, dan wilden ze wel, dus de basis om ze een high five aan te leren, die was er! Ik begon met trainen (zonder bepaalde methode) en binnen enkele avonden (waarop ik een paar minuten oefende) kon Babbel al een high five! Binnen een week volgde Knabbel en een paar weken later konden ze ook pootjes geven en op commando op en van de bank springen. Ook de twist hadden ze na een aantal weken redelijk onder de knie.

Ongeveer 2 jaar geleden volgde ik een opleiding tot konijnengedragsdeskundige, hiervoor was de opdracht je konijn iets aan te leren, hiervoor heb ik Babbel geleerd een target aan te raken op commando. Hiervoor heb ik de clicker gebruikt, ik vond dit niet ideaal aangezien Babbel het spannend bleef vinden, dat rare geluid.

Toen afgelopen jaar het boek ‘High Five met je konijn’ uitkwam, een boek over het trainen en opvoeden van je konijn, heb ik deze direct gekocht en ben ik aan de hand van dit boek opnieuw gaan trainen, dit keer met de SATS-methode, met mijn nieuwe aanwinst, Snuffel. Snuffel was een konijn uit een onbedoeld nestje, in huis opgegroeid, goed gesocialiseerd en op 9 weken leeftijd bij mij in huis gekomen. Toen ik begon met trainen was het een bijdehante tante van nog geen jaar oud. Een heel ander karakter dan ik gewend was, wat het trainen zowel moeilijker als makkelijker maakt. 
Omdat ze nergens bang voor is en wel heel graag die beloning wil hebben, heeft ze de neiging wat agressie naar eten te vertonen. Dus terwijl ik bezig was met trainen van rabbit dance; rondje, twist, 8je en slalom door mijn benen tijdens het lopen, moest ik er tegelijkertijd voor zorgen dat ze netjes haar beloning pakte in plaats van deze uit mijn hand te slaan. Een uitdaging, maar gelukt is het wel! En omdat ze niet bang is, staat ze enorm open voor nieuwe dingen, ook in de training. Inmiddels kan ook Snuffel de high five, en komt ze hier op commando. De term ‘weg daar’ kent ze ook… en het vrouwtje kan inmiddels omgaan met kabeltemmers!

Leeftijd maakt dus niet uit, en ook konijnen die niet goed gesocialiseerd zijn, zijn goed te trainen. De konijnen hadden/hebben wel basisopvoeding gehad (waar mag aan geknaagd worden en waar aan niet), daarnaast waren/zijn ze zindelijk (maar dat hoort wat mij betreft bij de opvoeding in plaats van bij de training).

Enthousiast geworden? Lees meer in dit artikel!

Tagged , , , , , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

One thought on “Eva traint haar konijnen!

Comments are closed.

Maak een afspraak