Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Gevaren tijdens de feestdagen. Waar moet u rekening mee houden?

Dierenartsen Lelystad Persberichten Gevaren tijdens de feestdagen. Waar moet u rekening mee houden?
Gevaren tijdens de feestdagen. Waar moet u rekening mee houden?

Persberichten

Gevaren tijdens de feestdagen. Waar moet u rekening mee houden?

Posted By Dierenartsen Lelystad

De feestdagen zijn heel gezellig, maar voor uw huisdier soms ook een risico. Honden, katten, knagers of vogels, bij veel huisdieren heeft u even wat extra aandacht nodig om deze dagen veilig te houden. Want het is natuurlijk wel de bedoeling dat het ook echt feestelijk blijft!

Met kerst gaan weer veel mensen gourmetten. Heeft u echter vogels als huisdier, dan is dat gevaarlijk. De anti-aanbaklaag van PTFE die op de meeste gourmetstellen zit, geeft bij sterke verhitting namelijk een damp af die dodelijk is voor vogels. Gebruik apparaten met een PTFE-laag dus nooit in dezelfde ruimte waar uw vogel leeft en denk er aan dat de damp nog een tijd blijft hangen. Niet alleen het gourmetstel is overigens gevaarlijk, ook een grill of tosti-apparaat, koekenpannen en wokpannen met een PTFE laag geven bij verhitting deze giftige damp af. Een van de redenen waarom een vogel in de keuken nooit een goed idee is.

Er zijn nog meer zaken waar u tijdens de feestdagen aan moet denken als u huisdieren heeft. Dingen als breekbare kerstballen, engelenhaar dat ingeslikt kan worden, brandende kaarsen waar staarten of neuzen in terecht kunnen komen of een iets te knapperend haardvuur zijn zo wat voorbeelden waar u rekening mee moet houden als u de feestdagen liever niet op de dierenartsenpraktijk wilt doorbrengen.

Daarnaast zijn er rond de feestdagen nogal wat giftige zaken in huis. Chocolade kerstkransjes zijn voor mensen heerlijk maar kunnen uw hond fataal worden, dus zet ze uit de buurt als u even niet kunt opletten. Ook druiven, krenten en rozijnen zijn ongezond voor honden. Geef uw hond dus niet de kans uw schaal met oliebollen te plunderen! Overigens is dat ook zonder die krenten natuurlijk geen goed idee: ook onze huisdieren hebben liever geen feestkilo’s weg te werken in januari…

Denk ook aan giftige planten: onder andere Amaryllis en kerstroos moeten absoluut uit de buurt van knagers of andere nieuwsgierige huisdieren gehouden worden, en het water van de kerstboom is ongeschikt om te drinken.

Lees ons document over de feestdagen eens goed door, zodat u problemen kunt voorkomen en de feestdagen voor zowel uw huisdieren als uzelf hele gezellige dagen worden!

Tagged , , , , , , , , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

Comments are closed.

Maak een afspraak