Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Het kan Friesen, het kan dooien

Dierenartsen Lelystad Blog Het kan Friesen, het kan dooien
Het kan Friesen, het kan dooien

Blog

Het kan Friesen, het kan dooien

Posted By Dierenartsen Lelystad

Het verhaal over Boaike, de Friese Stabij

Soms maken we bijzondere dingen mee in onze kliniek. In deze blog vertellen we u over, voor ons een bijzondere en leuke operatie. Waarom? Het is altijd weer een verassing wat we vinden. En zo ook deze keer. 

Deze foto dient ter illustratie en is niet echt Boaike

Op 28 januari, aan het eind van de middag werd onze balie-assistente gebeld door de eigenaar van Boaike. Deze 4,5 maanden oude Friese Stabij reu, had aan het begin van de middag een siliconen cupcakevorm opgegeten. De eigenaresse gaf aan dat ze niet wist of hij het in kleine stukjes naar binnen gewerkt had of in zijn geheel.

Om uit te sluiten dat de cupcakevorm in de hond zat, stelde de assistente voor om een röntgenfoto of een echo te laten maken van de buik van Boaike. Maar dat afwachten ook een optie kon zijn, aangezien Boaike geen klachten vertoonde. De eigenaar koos voor het laatste. De volgende dag was er nog even telefonisch contact, er was niets aan de hand met de jonge hond en dus werd er besloten het verder af te wachten en te hopen dat de cupcakevorm via de natuurlijke weg naar buiten zou komen.

Na een week belde de eigenaresse opnieuw. Boaike had een paar keer gebraakt, maar er was geen vormpje uitgekomen. Ook in de ontlasting had mevrouw niets kunnen terug vinden. Er werd besloten om toch een echo van de buik van Boaike te maken om te kijken waar de cupcakevorm zich zou bevinden.

Het echobeeld toonde de arts dat er hoogstwaarschijnlijk iets in de maag zat. Wat dat precies zou zijn, was niet te zeggen. Op echobeeld is niet te zien wat er zit, maar alleen dat er wat zit. Ook bij het voelen van de buik was het duidelijk dat er in de regio van de maag iets zat. Daarom werd besloten Boaike te opereren.

Boaike werd opgenomen en klaargemaakt voor de operatie. Na een pre-anesthetisch bloedonderzoek, wat aangaf dat de vitale organen van Boaike prima functioneren, werd hij onder narcose gebracht. Ook kreeg hij zijn pijnstillende medicatie. In de operatiekamer werd hij aan de inhalatie anesthesie en de bewakingsapparatuur gelegd. Waarna de chirurg zijn werk kon doen.

Boaike is klaar voor de ingreep.

De buik werd geopend, waarna alle organen werden gecontroleerd. Als laatste werd de maag opgezocht. Het was direct duidelijk dat daar iets in zou zitten. De arts maakte de maag open en vond een geheel intacte cupcakevorm, in de huiskleur van de praktijk! Dat werd door de assistentes en de arts wel op prijs gesteld natuurlijk.

De siliconen cupcakevorm werd snel gevonden.

Omdat er verder geen afwijkingen in de buik van Boaike gevonden waren, kon de buikwand en de huid gesloten worden. Hij mocht wakker worden in een lekker voorverwarmd  kenneltje. Na een paar uur mocht hij, met een mooi shirt aan, naar huis.

Na een week kwam Boaike terug voor controle bij de arts en het was niet te merken dat hij die week daarvoor geopereerd was. Helemaal vrolijk kwam hij binnen en stapte hij op tafel voor zijn koekje. Ook de operatiewond zag er prachtig uit. Een goed resultaat dus!

En Boaike? Die is zich natuurlijk van geen kwaad bewust en zou zo weer een vormpje opeten. Ware het niet, dat de eigenaren dat niet laten gebeuren natuurlijk.

Tagged , , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maak een afspraak