Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Het wordt weer warmer… Pas op voor oververhitting!

Dierenartsen Lelystad Blog Het wordt weer warmer… Pas op voor oververhitting!
Het wordt weer warmer… Pas op voor oververhitting!

Blog

Het wordt weer warmer… Pas op voor oververhitting!

Posted By Dierenartsen Lelystad

Een hond mag met warm weer niet in een auto achtergelaten worden, óók niet met de raampjes open en zélfs geen 5 minuten, dat weet iedere zichzelf respecterende hondeneigenaar. Maar ook buiten de auto ligt gevaar van oververhitting.

Oververhitting, door dierenartsen vaak hyperthermie (hyper: verhoogd, thermie: temperatuur) genoemd, kan zeer snel optreden en een groot gevaar zijn voor de hond, ze kunnen er aan overlijden. Herken de signalen op tijd en handel direct; een gewaarschuwd baas telt immers voor twee!

Mensen druipen al snel van het zweet als ze bezig zijn in de warmte van de komende dagen. Zweten heeft gelukkig dan ook een functie: het houdt onze lichaamstemperatuur op peil. De mens heeft talloze zweetklieren verspreid over de gehele huid. Honden hebben dat niet. Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen, of via hun voetzooltjes. Bedenk daarbij dat de ondergrond waar de hond op loopt bij warm weer ook behoorlijk heet kan worden en het is niet raar dat honden het al snel véél warmer hebben dan wij mensen, zelfs bij matige inspanning.

Wanneer een hond zijn warmte niet kwijt kan, raakt hij oververhit. Wordt er vervolgens niet snel ingegrepen, dan kan een hond in coma raken en door de gevolgen hiervan overlijden. Ook kunnen de organen van een hond beschadigd raken door een periode van oververhitting, wat blijvende gevolgen kan hebben.

Lees hier verder, welke symptomen u ziet bij uw hond en wat u kunt doen!

Tagged , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

2 thoughts on “Het wordt weer warmer… Pas op voor oververhitting!

  1. Denk niet alleen aan de honden maar ook aan de andere huisdieren.

    Vooral cavia’s kunnen heel slecht tegen hitte. Zorg dat ze niet in de zon staan. Bij konijnen en knaagdieren kunt u flesjes bevroren water neerleggen (in een sok) of Ice Pods uit de vriezer (met een hoesje) of bakstenen of plaatjes marmer die in de koelkast hebben gelegen.
    Pootje baden doen sommige dieren ook graag
    Hamsters en muisjes zijn blij met lege schoteltjes en voerbakjes die in de koelkast hebben gestaan.
    Van die blauwe koelelementen voor koelboxen bevatten vaak giftige stoffen en kunnen beter niet gebruikt worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maak een afspraak