Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Kattengedrag

Kattengedrag

Blog

Kattengedrag

Posted By Dierenartsen Lelystad


Onze assistente Karin heeft haar kennis uitgebreid door middel van een opleiding tot gedragsdeskundige voor katten. Met regelmaat zien wij katten in de praktijk met ongewenst gedrag. Maar wist u dat veel gedragingen van de kat die ongewenst zijn, voor de kat eigenlijk heel natuurlijk gedrag is? Problemen die we vaak horen zijn bijvoorbeeld plassen en/of sproeien in huis. Karin zal in deze blog verder ingaan op deze problemen.

Plassen en/of sproeien is uiteraard onwenselijk in een thuissituatie. Helaas speelt onbegrip van de eigenaar vaak een grote rol. Een eigenaar kan het gevoel krijgen dat de kat het gedrag vertoont om te ‘pesten’ of omdat de kat geen zin heeft om naar de bak te gaan. Dit zijn veel argumenten die ik helaas vaak hoor. Soms gaan mensen zo ver dat ze de kat het gedrag willen ‘afleren’ door te straffen. Dit komt dan vaak voor uit frustratie van de eigenaar, die ik wel kan begrijpen.

Maar wat dan?
Allereerst is het belangrijk te beseffen dat er bij de kat altijd een medische reden kan spelen waarom het niet lukt op de kattenbak te plassen. Katten kunnen vrij gemakkelijk een probleem met hun urinewegen ontwikkelen. Maar u kunt zich misschien ook voorstellen dat een kat de stap, de kattenbak in, door pijn in zijn poten of rug, niet meer kan maken. Pas als een medische reden uitgesloten is, is het belangrijk te snappen wat de reden kan zijn dat de kat in huis plast. Daarom is ons eerste advies bij ongewenst gedrag van uw kat, altijd om de kat na te laten kijken door een dierenarts.

Oorzaak en gevolg
Voor een kat is het normaal gedrag om zijn territorium te markeren met urine. Urine bevat feromonen die ervoor zorgen dat hij zich zekerder voelt in zijn omgeving. Katten die in huis leven zullen in huis echter niet veel bedreigingen kennen, zoals bijvoorbeeld vreemde katten en zullen minder de noodzaak hebben om hun geuren af te geven dan katten die buiten leven. Als er toch een situatie optreed waarin een kat spanning beleeft, dit kan al het zien van een vreemde kat zijn, kan dit een reden zijn om de omgeving te markeren. Om zich daardoor zekerder te voelen.

Als er op dat moment door de eigenaar heftig gereageerd wordt door te straffen zal dit nóg meer spanning geven en zal de kat juist eerder de neiging hebben om opnieuw te plassen. Het is goed om te beseffen dat dit gedrag niet per definitie abnormaal is. Ook kunt u opletten wat voor uw kat de reden van spanning kan zijn, door uw kat goed te observeren.

Schoonmaken
Tevens is het belangrijk dat de urineplek schoongemaakt word met een speciaal product. Producten zoals allesreiniger kunnen de enzymen van de feromonen in de urine niet goed afbreken waardoor deze waarneembaar blijven voor de kat. Dit zou voor een kat juist een aanleiding kunnen zijn de plek opnieuw te willen markeren. De enzymen zijn af te breken door eerst met een sopje van biotex de plek schoon te maken en daarna met pure alcohol te sprayen. Een makkelijker oplossing is een kant en klare spray die speciaal hiervoor ontwikkeld is (deze spray is in de kliniek te koop, red.).

Hulptroepen
Er zijn verschillende opties om hulp te vragen bij dit probleem. Allereerst kan de dierenarts u advies geven tijdens het lichamelijk- en het urineonderzoek. Mocht hier niets uitkomen kunt u een gratis adviesgesprek aanvragen met mij. Ik kan u in eerste instantie verder helpen.

Mocht bovenstaande niet of onvoldoende effect hebben, dan is het aan te raden een gediplomeerde kattengedragstherapeut te reedplegen. Zij komt, na een eerste intake bij u thuis om u te helpen om het ongewenste gedrag van uw kat om te buigen naar gewenst gedrag.

 

Tagged , , , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maak een afspraak