Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Lekker zwemmen

Lekker zwemmen

Blog

Lekker zwemmen

Posted By Dierenartsen Lelystad

Vanaf januari 2014 schrijven onze dierenartsen in iedere uitgave van het clubblad van de Kynologenclub Flevoland een artikel. Het artikel zal na uitgave van het clubblad ook op onze website gepubliceerd worden. En aangezien het al zo goed als lente is en we langzaam aan zwemmen gaan denken is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke ziektes in het water!

Drs. Sander van der Wal

Vroeger gingen we vaak als tiener naar de recreatieplas om te zwemmen. Onze hond enthousiast meehollend naast de fiets. Hij zijn tong uit de bek, wij bezweet en inmiddels flink zin in die verkoelende plons. Aan het einde van de zomer staken dan vaak borden uit het water, met daarop: ‘verboden te zwemmen, ziekte van Weil!!!’ Met moeite hield ik onze kruising Labrador uit het water. Thuis las ik dan dat er iemand was overleden aan de ziekte van Weil door het zwemmen in het water. Gelukkig werd onze familiehond elk jaar gevaccineerd tegen deze ziekte. Maar wat is de ziekte van Weil eigenlijk?

Gastheren
De ziekte van Weil is onderdeel van de ziekte Leptospirose. Een veel voorkomende bacteriële ziekte met verschillende gastheren, waaronder hond en mens. Via urine scheiden geïnfecteerde honden bacteriën uit en besmetten de leefomgeving. Met name uitlaatplaatsen, grasvelden en stilstaand (zwem)water zijn beruchte plekken. Daarnaast spelen kleine knaagdieren, zoals muizen en ratten, een rol bij de verdere verspreiding en instandhouding van de ziekte in het milieu. Je hond hoeft dus niet te zwemmen of te spelen met andere honden, om toch besmet te raken met leptospiren. Niet alleen het simpel uit een besmette waterplas drinken kan de ziekte veroorzaken. Denk bijvoorbeeld ook aan likken, snuffelen of eten van (nat)gras. Mensen kunnen door intensief contact met hun hond, die de ziekte heeft ook besmet raken.

Symptomen
De leptospiren (bacteriën) treden via de slijmvliezen of wondjes het lichaam binnen. Daar verspreiden ze zich onmiddellijk in het bloed en de organen. Nadat het aantal leptospiren in bloed en weefsels een maximale waarde heeft bereikt, ontstaan beschadigingen van weefsels. De eerste symptomen zijn vaak erg vaag. Koorts, lusteloosheid en rillen, de symptomen van een normale griep. Hierdoor wordt de diagnose in het begin vaak gemist. Terwijl als de ziekte niet in een vroeg stadium wordt vastgesteld en behandeld, de symptomen steeds erger worden. Met als gevolg onder andere nier- en leverbeschadigingen, hersenvliesontsteking en mogelijk de dood. Het bevestigen van een vermoedelijke diagnose is bovendien niet eenvoudig en tijdrovend. Hierdoor komt een behandeling met de juiste antibiotica uiteindelijk vaak laat en de behandeling is intensief en kostbaar.

Enting
Bij besmette honden verschilt de ernst van de ziekte. Deze hangt af van verschillende factoren zoals leeftijd en immuniteit van de hond. Ook de omgeving speelt een rol. Bij leptospirose komen verschillende groepen voor, de meeste daarvan zijn milde vormen. Tegen de ernstigste vormen is een enting ontwikkeld. Voorkomen is immers beter dan behandelen. De bestaande entingen tegen leptospirose bij honden bevatten standaard de groepen Canicola en Icterohaemorrhagiae. Deze geven beiden de ziekte van Weil. De omvang van de ziekte is inmiddels helaas veranderd. Steeds vaker ziet men besmetting door twee andere groepen leptospiren, te weten Australis en Grippothyphosa. Er is sinds kort een nieuwe enting op de markt, de Lepto 4 van Nobivac. Deze enting bevat tegenwoordig ook de groepen Australis en Grippotyphosa en heeft een bredere werking.

Bescherming
De meeste vaccinaties bij honden hebben een bescherming van 3 jaar (Rabies, Parvo, HCC, Hondenziekte). Voorwaarde hiervoor is dat de hond in het eerste jaar van zijn leven op 6, 9 , 12 weken en op 1 jaar leeftijd op de juiste wijze is geënt. Leptospirose is (naast kennelhoest) de belangrijkste ziekte die jaarlijks gevaccineerd moet worden om zijn bescherming te behouden. Dit omdat de door de enting verkregen weerstand ook weer snel weg gaat. De nieuwe enting van Nobivac vereist een eenmalige herhalingsenting (booster) om de hond weer optimaal te beschermen tegen de ernstigste vormen van leptospirose. Daarna moet hij net als de “gewone” leptospirose enting jaarlijks worden gegeven.

Als het dier ziek is of herstellende van een operatie is het niet verstandig om op dat moment te vaccineren. Bij een gezonde hond is de kans op bijwerkingen minimaal. Voor een passend ent-advies kunt u zich altijd wenden tot uw dierenarts.

Tagged , , , , , , , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

Comments are closed.

Maak een afspraak