Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Leven met hyperthyreoïdie

Dierenartsen Lelystad Blog Leven met hyperthyreoïdie
Leven met hyperthyreoïdie

Blog

Leven met hyperthyreoïdie

Posted By Dierenartsen Lelystad

Door Adriënne van ‘t Wout (kattengedragsdeskundige & eigenaar Catcetera)
Uit Vedias Beroepsinfo, het magazine voor de dierenartsassistente 

Toen ik 14 jaar geleden het asiel inliep om een poes uit te zoeken kwam ik niet verder dan het eerste hok. Nicky kwam opeens van achterin haar hok naar voren en gaf een luidkeelse ‘MIAUW’! Ik keek haar aan en het was liefde op het eerste gezicht. Ik wist het meteen, dit is mijn meisje… Mijn toenmalige vriend was al doorgelopen en riep dat er hele leuke katten zaten in de hokken. Ik riep terug dat hij kon stoppen met zoeken en dat ik haar al gevonden had (eigenlijk vond zij mij natuurlijk!) en terwijl Nicky en ik elkaar gebiologeerd aankeken kwam de verzorgster naast me staan en zei me dat ze dit nog niet had gedaan sinds ze drie weken geleden met haar nestje kittens was gevonden. De kittens waren natuurlijk allang opgehaald en mamma Nicky bleef wat angstig en zielig achter. Maar niet voor lang meer want ik had mijn keuze gemaakt!

Zo bijzonder als die eerste ontmoeting was, zo bijzonder is ons leven samen nog steeds en het is juist daarom dat de klap bij mij hard aankwam toen ik hoorde dat Nicky een schildklierprobleem had. Mijn meisje ziek? Nee, dat wilde ik niet geloven.

Nicky was in het afgelopen jaar wat afgevallen. Niet noemenswaardig veel maar ik liet toch een seniorenscan bij de dierenarts uitvoeren. Uit die test kwam een verhoogde T4-waarde, de schildklier. Gelukkig waren we er op tijd bij. De gedragsveranderingen die gepaard kunnen gaan met hyperthyreoïdie, zoals overmatig mauwen, verandering in het eetpatroon, onrustig gedrag en soms zelfs agressie, waren bij Nicky gelukkig nog niet aanwezig.

Op het moment dat hyperthyreoïdie wordt vastgesteld is er een aantal mogelijkheden tot behandeling:

Voer
Er bestaat een dieetvoer dat een volledig alternatief is voor medicatie van katten met schildklierproblemen. Belangrijk bij deze manier van behandelen is dat de kat niets anders te eten krijgt dan dit speciale voer.

Medicatie
Het remmen van de overproductie van schildklierhormoon kan gedaan worden met medicijnen. De kat dient deze dan dagelijks te krijgen voor de rest van zijn leven. Geen pretje als je kat nog niet zo oud is! Daarbij kan de kat last krijgen van de bijwerkingen van het medicijn. De medicijnen bieden helaas geen blijvende oplossing, de kat zit er voor de rest van zijn leven aan vast.

Operatie
Een andere optie is om de hyperactieve lob van de schildklier te verwijderen d.m.v. een operatie. Dit heeft echter als nadeel dat bij het verwijderen van de lobben ook de kans bestaat dat de bijschildklier, welke een belangrijke functie heeft in de calciumhuishouding, beschadigd kan raken. Hierdoor valt de hormoonproductie van de bijschildklier weg. Zeker bij verwijdering van beide lobben is dit een risico.

Radioactief jodium
De derde en laatste optie is de behandeling met radioactief jodium. Qua behandeling kent deze voor zover mij bekend alleen maar voordelen. De kat krijgt via een infuus radioactief jodium toegediend. Dit radioactieve jodium wordt alleen opgenomen door het hyperactieve schildklierweefsel en maakt dit kapot. Het gezonde weefsel wordt niet beschadigd. De resultaten zijn verbluffend. Bij ongeveer 95% van de zieke katten werkt deze therapie goed. De kat heeft na deze behandeling geen medicijnen meer nodig, er is geen narcose nodig en er is geen risico op beschadiging van de bijschildklieren. Omdat er gebruik wordt gemaakt van radioactiviteit, moet de kat wel een weekje van huis. Hij wordt intern opgenomen in een kliniek met een speciaal daarvoor geïsoleerde ruimte. Deze behandeling wordt in België uitgevoerd bij de Universiteit van Gent en in Nederland bij dierenkliniek De Lingehoeve te Lienden. De behandeling is helaas niet goedkoop, en dus voor sommigen niet haalbaar.

Voor mij was er geen twijfel mogelijk, Nicky ging naar Gent om daar de therapie met het radioactieve jodium te krijgen. De alternatieven waren voor ons eigenlijk geen alternatieven. Nicky is ontzettend moeilijk bij het toedienen van medicatie, het voer lustte ze niet en opereren is risicovol.

Een week voor vertrek werd het toch wel spannend. Ik kon alleen nog maar denken aan hoe ik haar weg moest brengen en dan achter zou moeten laten in die voor haar zo vreemde omgeving. Maar ik voelde dat ik dit moest doen en dat vertelde ik ook aan Nicky in die week voorafgaand aan de behandeling. Of ze me begreep? Geen idee, maar mij hielp het wel om rustig te blijven.

Maandag 14 oktober, de grote dag was aangebroken. We moesten al vroeg op want Gent is best een eind rijden vanuit Amsterdam. Gelukkig hoefde ik niet alleen. Sonja ging met me mee voor de nodige mentale steun. In Gent aangekomen kreeg ik het toch wel moeilijk. Ondanks de lieve assistente, die mij ervan verzekerde dat alles goed zou komen, voelde ik me leeg en ongelukkig toen ik haar achterliet in de bunker waar haar behandeling zou plaatsvinden.

Op woensdag kreeg ik een paar foto’s doorgestuurd en een update hoe het met Nicky ging. Ze at goed, ze dronk goed en de behandeling was goed gegaan. De assistente vermeldde er ook nog even bij wat een bijzonder lieve poes Nicky is. Heerlijk om te horen natuurlijk want dat betekende dat Nicky ondanks al het gedoe toch gewoon zichzelf was.

Op vrijdag mochten we haar weer ophalen. Een week van groot gemis en leegte was eindelijk voorbij. Na weer een lange rit namen we plaats in de wachtkamer. Een andere kat, die ook werd opgehaald was eerst aan de beurt. Nadat hij was opgehaald keek ik hoopvol de gang in waar hij zojuist uit was gekomen. De deuren van de gang gingen open en ik hoorde een bekende luidkeelse miauw. Dat was mijn Nicky! En onuitgenodigd liep ik de gang in op zoek naar haar. In de tweede behandelkamer stond ze in haar eigen reisbox op de behandeltafel. Ze keek me aan en ik voelde een enorme opluchting. Ze mocht weer mee naar huis en alles zou goedkomen…

Nu een half jaar later gaat het ontzettend goed met Nicky. Op drie momenten (1, 3 en 6 maanden na behandeling) is haar bloed onderzocht. Haar schildklierwaarde is weer helemaal in orde!

Tagged , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

One thought on “Leven met hyperthyreoïdie

  1. Waarom is gekozen voor de Universiteitskliniek in Gent en niet voor De Lingehoeve?
    Er staat dat het een dure behandeling is, hoe duur is de behandeling ongeveer?
    Groet, Marianne

Comments are closed.

Maak een afspraak