Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Luna, een bijzondere patiënt

Dierenartsen Lelystad Blog Luna, een bijzondere patiënt
Luna, een bijzondere patiënt

Blog

Luna, een bijzondere patiënt

Posted By Dierenartsen Lelystad


Met enige regelmaat krijgen wij patiënten die ons echt bijblijven, om wat voor een reden dan ook. Deze bijzondere patiënten willen wij graag met u delen. Iedere maand proberen wij over een ‘bijzondere patiënt’ te vertellen. Hieronder de eerste van deze reeks, Luna. Luna is een kleine Europese Korthaar van 1½  jaar oud als ze bij ons op de praktijk komt. Ze is hoog drachtig en de bevalling is begonnen. Waar wij vooral ervaring hebben met een keizersnede, blijft Luna ons bij omdat het geheel natuurlijk verliep.

Luna was vrijdagmiddag al wat aan het dralen, maar toen het zover was had ze de eigenaresse gewaarschuwd. ‘Ze kwam me echt halen’, vertelt ze. Bijzonder om te horen dat ze zo aanhankelijk is en haar baasje graag bij haar wil hebben tijdens de bevalling. En in dit geval was het ook fijn dat Luna dat graag wilde, want het wilde allemaal niet zo vlotten. Daarop besloot de eigenaar van Luna contact met de praktijk op te nemen.

Luna was nu al behoorlijke tijd aan het persen en een klein wit bolletje was al zichtbaar geworden. Luna leek erg vermoeid van het persen en dus werd er besloten om mevrouw met Luna naar de praktijk te laten komen.

Eenmaal aangekomen is Luna in een spreekkamer onderzocht. Inderdaad, er was een klein bolletje gevuld met vocht te zien, wat tevoorschijn kwam en weer wegging. Dierenarts Niels Bouwmeester werd direct opgetrommeld en kwam kijken hoe het ging. Omdat hij even twijfelde over de behandeling, ging hij overleggen met dierenarts Deborah.

Tijdens het overleg, wat enkele minuten duurde, werd Luna wat onrustig en begon met persen. Na een korte periode wordt een eerste kitten goed geboren.  Op dat moment is Luna duidelijk moe en werd er besloten haar een klein handje te helpen. Normaal bijten katten het vlies, dat om het kitten zit door. Maar in dit geval deden wij dat voor haar.

Na de geboorte begint Luna het kitten direct schoon te likken en natuurinstinct drijft het kitten ertoe direct naar de tepels van Luna te zoeken voor voeding. Omdat de eerste kitten goed is geboren, nog zonder extra hulp of injecties, om de weeën op te wekken, werd er besloten dat Luna thuis verder mocht bevallen.

Nog voordat ze aanstalten konden maken om weg te gaan, werd Luna opnieuw onrustig. Een tweede kitten was op komst. Luna is nu wel lang aan het persen. Nadat het kitten er half uithangt, maar niet verder wil komen, besluit de dierenarts een handje te helpen door het kitten er langzaam uit te trekken. Het kitten had duidelijk moeite met op gang komen en had extra aandacht nodig. Maar uiteindelijk ging hij het toch goed doen en ook dit kitten zocht direct de tepels van Luna voor zijn eerste melk.

Het 3e kitten werd in stuitligging geboren, hierbij heeft de eigenaar nog een klein beetje hulp geboden. Luna verzorgde de kittens goed en genoot hier duidelijk van. Niels voelde nog één keer de buik na, op zoek naar eventueel meer kittens, maar kon er geen voelen. En dus kon Luna, met eigenaar mee naar huis. Daar kon Luna in alle rust goed voor haar kleintjes zorgen.

Tagged , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maak een afspraak