Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Meekijken met… assistente Chantal

Dierenartsen Lelystad Blog Meekijken met… assistente Chantal
Meekijken met… assistente Chantal

Blog

Meekijken met… assistente Chantal

Posted By Dierenartsen Lelystad

In deze eerste editie van ‘Meekijken met…’ is assistente Chantal aan het woord. Zij vertelt u wat haar werkzaamheden in onze opname zijn.

Dagelijks verblijven er dieren bij ons in de opname. Dit kan tijdelijk zijn, zoals dieren die komen voor het operatieprogramma, maar ook langdurig, door ziekte of ter observatie. Wij hebben de beschikking over een gescheiden opnameruimte voor de honden en de katten, dit om stress te voorkomen. Kleine dieren, zoals konijnen en cavia’s worden in de kattenopname opgevangen. In het geval dat een dier met een besmettelijke ziekte moet worden opgenomen, wordt dit gedaan in onze quarantaine. Deze opname is gesitueerd in een apart deel van de praktijk, om besmetting van andere dieren te voorkomen.

Doorgaans worden de operatiepatiënten in de ochtend gebracht en komen, na overleg over de behandeling van die dag, in de opname terecht. Na een operatie keren de patiënten terug in de opname en worden hier continue gemonitord door mij en mijn collega’s.

Dieren die onder narcose zijn geweest komen eerst in de zuurstofkooi voor extra zuurstof na de behandeling, wij zien dat de dieren zich dan sneller en beter herstellen. Ook kunnen benauwde dieren hierin geplaatst worden om te zorgen dat ze minder moeite hebben met ademhalen. De dieren in onze opname worden regelmatig gecontroleerd op ademhaling, mate van wakker worden en de temperatuur. Als een dier onder narcose is geweest kan het snel afkoelen. Het is onze taak, als assistente, om te zorgen dat het dier op temperatuur blijft. Om te voorkomen dat het dier niet afkoelt, werken wij met warmtematjes, speciale warmtekruiken, warmtelampen en onze opnames beschikken over vloerverwarming

Als de patiënten na de operatie weer helemaal wakker en op temperatuur zijn, bel ik of mijn collega met de eigenaar op om een afspraak te maken voor het ophalen. Over het algemeen is dit in de loop van de middag.

Soms is het nodig dat een huisdier langer dan een dag wordt opgenomen voor onderzoek of behandeling. Er zijn drie typen patiënten die met regelmaat langer bij ons in de opname verblijven:

  • ‘Plaskatten’
    Dit zijn katten (over het algemeen katers) die een verstopping van de plasbuis hebben waardoor ze niet meer kunnen plassen. Deze dieren zien we vaker in de winterperiode omdat katten met de kou de plas ophouden waardoor er sneller kans is op verstopping.
  • Nierpatiënten
    Deze dieren hebben nieren, die onder invloed van diverse oorzaken zijn beschadigd, waardoor deze niet meer goed werken. Deze patiënten blijven vaak 3 dagen bij ons in de opname aan het infuus, om de nieren te ‘spoelen’.
  • Traumapatiënten
    Een patiënt met ernstig lichamelijk letsel na een ongeval. Denk bijvoorbeeld aan een kat die is gebeten door een hond en hierbij flink gewond is geraakt. Bij benauwdheid worden deze patiënten in de zuurstofkooi gehuisvest.

Tagged , , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maak een afspraak