Wanneer bij uw hond de diagnose atopisch dermatitis is gesteld, kunnen we door verder onderzoek achterhalen welke omgevingsallergenen verantwoordelijk zijn voor het uitlokken van de huidproblemen.
Dit kan op twee manieren:
1. Een huidtest (intradermale test)
2. Een bloedonderzoek (serumtest)
Geen enkele allergietest geeft voor 100% duidelijkheid. Daarom is het zinvol de uitslag van de beide allergietesten naast elkaar te leggen. Een negatieve uitslag hoeft niet altijd te betekenen dat uw hond geen allergie heeft. Het geeft alleen aan dat er op dat moment geen antistoffen tegen de geteste omgevingsallergenen zijn te vinden. Als duidelijk is voor welke allergenen uw hond allergisch is, kan er een behandeling met desensibilisatie ingesteld worden.
Wanneer kan mijn hond getest worden?
Er zijn twee belangrijke voorwaarden om een huidtest te kunnen doen:
1. De huid op de testplek mag niet ontstoken zijn.
2. Hij mag een tijdje bepaalde medicijnen (m.n. corticosteroiden) niet gehad hebben.
Het onderzoek, door de allergiepoli van het Medisch Centrum voor Dieren in beeld gebracht.
Wij werken op dezelfde manier.
Welke allergenen worden er getest?
Welke allergenen precies worden getest, hangt af van de allergenen waarmee de hond in contact komt. Het totaal aantal allergenen ligt meestal tussen de 20 en 24.Er worden altijd 2 controlevloeistoffen meegetest: een positieve en een negatieve controle om te kijken of de huid goed reageert op de test.
Moet mijn hond onder narcose voor de huidtest?
Het is vrijwel nooit nodig om een hond onder narcose te brengen voor deze test. De injecties van de huidtest zijn niet heel erg pijnlijk: door een klein naaldje te gebruiken en bij voorkeur de testvloeistof eerst op kamertemperatuur te laten komen, ervaren de meeste honden de prikjes eerder als irritatie dan als pijnlijk.
Het injecteren van de allergenen
• Eerst wordt (meestal op de borstwand) een stukje vacht van ongeveer 10 bij 15 weg geschoren
• Op deze plaats wordt – in een vaste volgorde – telkens een kleine hoeveelheid allergeenoplossing in de huid geïnjecteerd
• Als alle allergenen zijn ingespoten, moet de test ongeveer 10 minuten intrekken
• In deze tijd mag de hond niet aan het testgebied krabben of bijten
• Als het koud is, mag hij niet naar buiten
Het aflezen van de test
Na ongeveer 10 minuten kan de test worden afgelezen. Als er op de injectieplaats van een bepaald allergeen een zwelling is ontstaan, is de hond allergisch voor deze stof. Tenslotte worden de positieve reacties en de positieve controles behandeld met een jeukstillende zalf.
Het bloedonderzoek
In het bloed is te zien of het lichaam heeft gereageerd op bepaalde allergenen met het aanmaken van antistoffen. Voor dit bloedonderzoek (serumtest) wordt wat bloed afgenomen en opgestuurd naar een gespecialiseerd laboratorium. Dit laboratorium test een vast panel aan allergenen (Noord-Europees panel), waarin zowel mijten, pollenkorrels als huidschilfers van andere dieren zijn opgenomen. Na ongeveer 10 dagen kan de uitslag verwacht worden.
Bron: Allergiepoli voor Honden (Medisch Centrum voor Dieren, Amsterdam)