Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Op cursus met… Eva

Dierenartsen Lelystad Blog Op cursus met… Eva
Op cursus met… Eva

Blog

Op cursus met… Eva

Posted By Dierenartsen Lelystad

Het konijn. Het favoriete dier van assistente Eva. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij graag naar de jaarlijks terugkerende nascholing over deze huisdieren gaat. In deze, al weer derde editie van ‘Op cursus met…’ vertelt Eva u over deze zeer leerzame dag.

Jaarlijks wordt er voor dierenartsen en assistentes een Konijnen & Knaagdieren-dag georganiseerd. En aangezien ik dé konijnendeskundige van de praktijk ben, probeer ik deze cursus altijd te volgen, om mijn kennis over konijnen uit te breiden. Maar het is ook leuk om meer over cavia’s, ratten en andere knagers te weten te komen!

Een paar van de door mij gevolgde lezingen gingen (onder andere) over de zorg rondom een operatie bij konijnen. Konijnen zijn kwetsbare dieren, daarom is het belangrijk ze van extra zorg te voorzien; voor, tijdens en na een operatie/narcose. 
Allereerst is het belangrijk om stress zoveel mogelijk te voorkomen. Er wordt verteld door de sprekers dat, u als eigenaar ons daarbij kunt helpen door de favoriete voeding van uw konijn mee te geven als hij/zij even bij ons moet blijven. Ook kan een eigen dekentje of speeltje ervoor zorgen dat het konijn zich meer op zijn/haar gemak voelt bij ons.

Tijdens de narcose is het heel belangrijk om konijnen goed op temperatuur te houden, elke 30-60 minuten moet het diertje getemperatuurd worden. En indien nodig voegen we extra warmte toe door middel van bijvoorbeeld een warmtemat. Tijdens een operatie is het belangrijk extra zuurstof toe te dienen, wij gebruiken hiervoor een speciaal konijnenzuurstofmaskertje. Na de ingreep is het, het beste om het konijn in een verwarmde zuurstofkooi verder wakker worden. 
Als het konijn voldoende wakker is en goed kan slikken moet er direct voeding aangeboden worden. Indien het konijn niet binnen enkele uren uit zichzelf gaat eten starten we met dwangvoeren; met een pipetje of spuitje krijgt het dier speciale vezelrijke voeding in vloeibare vorm in het bekje ingegeven. Is het konijn goed op temperatuur en heeft hij/zij wat gegeten (al dan niet uit zichzelf) dan mag Nijn naar huis. Met de benodigde medicatie om ervoor te zorgen dat hij/zij zich weer snel de oude voelt. 
Al met al zijn we gedurende de dag behoorlijk druk met de verzorging van een konijn in de opname. Het was fijn om tijdens deze nascholing de bevestiging te krijgen dat we onze patiëntjes reeds voorzien van de juiste zorg hierin!

Ook volgde ik een lezing over een geheel ander onderwerp, namelijk de begeleiding van (nieuwe) konijneneigenaren na of zelfs nog voor de aanschaf van een konijn. Voor puppy- en kitteneigenaren is deze begeleiding iets gebruikelijker en bekender. En deze begeleiding biedt Dierenartsen Lelystad sinds kort ook aan. Maar ook met uw konijn bent u van harte welkom voor een begeleidingsconsult. Heeft u vragen, wilt u graag (extra) informatie over aanschaf, huisvesting, voeding en opvoeding van uw konijn(en), dan kunnen wij u als klant hierin gratis begeleiding bieden. Met deze begeleiding kunnen we ervoor zorgen dat u als eigenaar op de hoogte bent van de juiste informatie waardoor u hopelijk lang van uw konijn(en) kunt genieten!

Tagged , , , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maak een afspraak