Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Op cursus met… Manon

Dierenartsen Lelystad Blog Op cursus met… Manon
Op cursus met… Manon

Blog

Op cursus met… Manon

Posted By Dierenartsen Lelystad

Afgelopen mei was er de cursus, Orthopedie on the Move. Onze assistente Manon heeft eendaagse cursus gevolgd en leerde veel over het omgaan met de botten van onze geliefde huisdieren. In deze tweede editie van ‘Op cursus met…’ vertelt zij over deze leerzame dag.

Ik begeleid nu bijna 2 jaar eigenaren en hun honden die aan artrose lijden. Door mijn kennis up to date te houden kan ik deze patiënten helpen. Artrose is een erg pijnlijk en onomkeerbaar ziekteproces. Tijdens dit proces is er sprake van kraakbeen afbraak waardoor de beschermlaag tussen gewrichten verdwijnt. Hierdoor ontstaan botwoekeringen die pijnlijk zijn en zorgen dat de hond niet meer wil bewegen. Maar met de juiste pijnstilling, beweging, voeding en gewicht kan het proces gedeeltelijk geremd worden. Artrose is secundair, wat betekent dat als er artrose gediagnosticeerd wordt, er altijd een ander probleem in de gewrichten speelt wat artrose veroorzaakt. Het is belangrijk altijd een röntgenfoto te maken. Dat is de enige manier om artrose vast te stellen. Daarnaast veroorzaakt iedere operatie aan de gewrichten artrose. Het is belangrijk om dan al begeleiding te krijgen!

Omdat veel honden tot het uiterste gaan voordat ze echt duidelijk laten zien dat ze pijnlijk zijn, werden er tijdens de nascholing filmpjes vertoont, waarop te zien was hoe honden met de kleinste bewegingen en signalen toch kenbaar maken pijn te hebben. De lezing was interactief en de vraag was steeds om te achterhalen waar de hond pijnlijk is. Veelal komen eigenaren op de praktijk met de klacht dat de hond kreupel is, vaak speelt het probleem dan al veel langer. Bij doorvragen is de hond dan toch al langer stijver na een wandeling, heeft ze moeite met opstaan na een uurtje te hebben geslapen et cetera.

De verschillende soorten pijnstilling werden behandeld. Wanneer kies je voor een bepaalde pijnstiller en waarom. Nou is deze overweging aan de dierenarts, maar natuurlijk was dit leerzaam. En wat als pijnstilling alleen niet meer voldoende is? Geef je dan nog zwaardere medicatie? Hoe ver ga je hierin? Daarnaast zitten er ook bijwerkingen aan pijnstilling en de risico’s moeten dan ook altijd goed overwogen en besproken worden met de eigenaar. Om de bijwerkingen te beperken en op tijd te signaleren, adviseer ik eigenaren om met regelmaat een bloedonderzoek te doen.

Het volgende onderdeel tijdens deze dag, ging over het beoordelen van de röntgenfoto’s. Hierin heb ik al een uitgebreide cursus gevolgd, maar je geheugen opfrissen kan nooit kwaad. Hoe maak je een goede röntgenfoto? Aan de hand van voorbeelden en interactief bezig zijn werd dit onderdeel behandeld.

Het meest interessante stuk van de nascholing vond ik gaan over fysio- en hydrotherapie. Dit soort behandelingen worden voor viervoeters steeds ‘normaler’ en ik wilde daar graag meer over weten. Wanneer kan ik therapie aan klanten adviseren, en hoe kan dit de hond helpen met zijn of haar artrose. Maar ook; hoe kan ik dit toepassen bij patiënten die een orthopedische operatie ondergaan zijn. De nazorg van dit soort operaties wordt nogal eens onderschat. Mijn plan is om binnenkort bij een fysiotherapeut te gaan kijken, om nog meer over dit vakgebied te leren.

Het laatste deel ging over voeding. Steeds meer mensen geven versvlees in plaats van  brokken. Maar is dit wel zo goed? Je moet in ieder geval goed weten wat je doet en hier gaat erg veel tijd en geld in zitten. Een handige tip van de specialisten was dan ook om een hond die versvlees te eten krijgt toch brokken te geven. Want, wat als je 3 weken op vakantie gaat en de buurvrouw past op of het pension? Die gaan niet uitgebreid een maaltijd bereiden en dat moet je ook niet verwachten. De conclusie was dan ook snel gemaakt, brokken zijn beter voor het gebit, is 100% uitgebalanceerde voeding (de hond krijgt dus voldoende binnen) en brokken zijn veel makkelijker te geven.

Tegenwoordig bestaan er een hele hoop dieetvoedingen en een aantal van deze voedingen kunnen van levensbelang zijn voor patiënten. Voor artrose bestaan er mobility diëten. Deze bevatten omega-3 vetzuren, die ontstekingsremmend werken en chrondroitine en glucosamine, die de afbraak van kraakbeen tegen gaan en de aanmaak van nieuw kraakbeen stimuleren.

Zoals ik al eerder heb geschreven zijn er een paar punten van belang bij artrose begeleiding:

 • NSAID’s (pijnstilling/ontstekingsremmer)
 • Beweging
 • Voeding
 • (over)Gewicht. Naast het feit dat overgewicht zwaar de botten overbelast zit er ook een hormoon in vet dat artrose verergerd!

Ik ben erg betrokken met mijn patiënten, de meeste zijn wat ouder en die probeer je nog een goede pijnvrije ouwe dag te bezorgen. Vaak met succes. Soms wordt er besloten te stoppen omdat de artrose te pijnlijk is. Dit zijn voor mij de moeilijke momenten, want je bent intensief bezig geweest met de patiënt. Helaas hoort dat er bij.  Mijn instelling is dan ook, een zo lang mogelijk en zo fijn mogelijk leven. Kwaliteit van leven staat daarbij voorop. Dit is onze verantwoordelijkheid als baasjes, want dieren kunnen dit niet zelf bepalen.

Tagged , , , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

3 thoughts on “Op cursus met… Manon

 1. Beste Manon,

  Wat een leuk verslag om te lezen! Graag zou ik over voeding nog wat aanvullen. Fijn trouwens dat jullie ook merken dat steeds meer mensen vers vlees voeren! Gelukkig is dit ook verkrijgbaar in een complete vorm, dus rekenen is echt niet nodig. Je hoeft alleen geregeld vlees te ontdooien. Dat gaat zelfs de buurvrouw lukken als ze een keer oppast! En anders is drie weken net iets ongezonder eten toch beter dan het hele jaar ongezonder en minder lekker omdat je drie weken op vakantie gaat?

  Keep up the good work!

 2. Beste Rosita en Brigitte

  Het klopt dat je tegenwoordig kant en klare vers maaltijden hebt voor de hond. Maar kant en klaar is eigenlijk niet vers meer. Bij dit soort versvoedingen zijn ontzettend veel conserveermiddelen toegevoegd en mist het vlees dus zijn hele doel. Onze huishonden hebben allang geen wolf meer in zich en het doel van de meeste eigenaren om vlees te geven is om de hond zijn oerinstinct te stillen. Dit kan alleen wanneer er echte karkassen gegeven worden. Gebeurt dit niet dan is kant en klaar vlees erg slecht voor het gebit en zoals ik al eerder zij is er dan een heleboel toegevoegd om het vlees “vers” te houden. Wanneer je karkassen geeft zal de hond het vlees moeten scheuren van het bot en zal tevens het bot gebruiken om lekker op te kauwen, hierbij heb je dus wel degelijk een mechanische reiniging op het gebit net als de brokken doen.
  In brokken heb je natuurlijk ook altijd toevoegingen maar deze zijn nog altijd makkelijker te geven en de hond krijgt er niet zo’n smerig gebit van als van vers vlees.
  Tijdens deze nascholing ging het voornamelijk over versvlees en toevoegingen. Het is bijna onmogelijk om chroindoitine en glucosamine toe te voegen aan versvlees als supplement en er zeker van zijn dat de hond hier voldoende van binnen krijgt. Daarom is het in dit geval beter om de brokken te voeren.

  De nascholing ging inderdaad voornamelijk over de hond, de kat kwam een enkele keer voorbij. Natuurlijk kunnen katten ook te maken krijgen met artrose. Artrose bij de kat wordt helaas bijna nooit gezien door een eigenaar. Een hond wordt uitgelaten, een kat gaat wat meer slapen en wordt al snel als “oud” bestempeld. Ik ben bezig een artrose programma op te zetten voor de kat, maar ik moet zeggen dat het erg lastig is. Veel eigenaren en katten vinden het vervelend naar de praktijk te komen. Daarnaast kun je een hond sturen in het bewegen, bij een kat gaat dat een stuk lastiger. Een eigenaar zal dus goed gemotiveerd moeten zijn om mee te doen aan het programma.

  Dank jullie wel voor de leuke reacties!

  Groetjes, Manon

Comments are closed.

Maak een afspraak