Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Op cursus met… Petra

Dierenartsen Lelystad Blog Op cursus met… Petra
Op cursus met… Petra

Blog

Op cursus met… Petra

Posted By Dierenartsen Lelystad

Afgelopen voorjaar heeft onze paraveterinair Petra een cursus gevolgd over de behandeling en verzorging van spoedeisende patiënten. In deze eerste editie van ‘Op cursus met…’ zal zij vertellen wat zij zoal geleerd heeft tijdens deze driedaagse cursus, op het paraveterinair trainingscentrum te Barneveld en het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam.

Tijdens deze verdiepende cursus heb ik veel geleerd. Zoals APT (ademhaling, pols en temperatuur), triage (spoedpatiënten indelen op ernst van spoed), herkennen van spoed, shockpatiënten, vochtbalans (wat gaat erin en wat gaat eruit), pijnperceptie bij de hond en de kat, intoxicaties (vergiftigingen) en reanimatie (oefenen op dummies).

Bij patiëntjes die het allemaal goed maken, doe je desondanks altijd een extra keer een ‘APT’ om zeker te zijn van het welzijn van de patiënt. Daarnaast controleer je ook altijd de slijmvliezen voor de doorbloeding.  Het oefenen op dummies is confronterend, je volledig inzetten voor een patiënt is van levensbelang, maar er is een groot verschil in reanimatie van een kat van 3 kilo of een grote hond van 50 kilo. De cursusleidsters van de spoedeisende patiënt speelden hier goed op in.

Er is een verschil tussen shocksymptomen bij een hond en een kat. Veel is gelijk, zoals ademhaling en temperatuur,  maar een hond in shock heeft een verhoogde pols, terwijl een kat in shock een verlaging van de pols heeft. Het is daarom enorm belangrijk dat je de normaalwaarden van een diersoort kunt dromen en pijn, ongemak en stress direct herkent.

Als er meer spoedpatiënten tegelijk binnenkomen voer je triage uit. Dat houdt in dat je als paraveterinair onderscheid maakt tussen spoed en levensbedreigende spoed. Dus welke patiënt direct door een arts gezien moet worden en welke patiënt na eerste hulp en stabilisatie nog even kan wachten in de wachtkamer.  Zoals dit ook in het ziekenhuis gebeurd op de eerste hulp van de poli. Vaak is het voor een eigenaar niet eenvoudig om te zien hoe zijn of haar dier lijdt na een aanrijding of ander zwaar letsel. Ook dan is het belangrijk om de situatie goed in te schatten en rustig te blijven, zodat je adequate hulp kunt bieden. Niet alleen aan de patiënt, maar zeker ook aan de eigenaar.

Ik vind het fijn om deze, pas verworven kennis over te dragen aan mijn collega’s. Bij Dierenartsen Lelystad zijn wij in staat om veel onderzoek  ‘in huis’  te doen zoals het maken van röntgenfoto’s, echografisch onderzoek, bloed- en urine onderzoek. Maar ook voeren wij allergietesten uit, met aansluitend een diagnose en behandelingsplan.

Inmiddels werk ik al bijna 2 jaar bij Dierenartsen Lelystad met veel plezier en enthousiasme. In de nabije toekomst wil ik de vervolgcursussen anesthesie voor hond en kat, röntgenologie voor paraveterinairen en professionele gebitsreiniging bij gezelschapsdieren gaan volgen.

Tagged , , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maak een afspraak