Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Patiënt van de maand

Dierenartsen Lelystad Blog Patiënt van de maand
Patiënt van de maand

Blog

Patiënt van de maand

Posted By Dierenartsen Lelystad

Door Dierenarts Sander van der Wal

‘s Ochtends vroeg. Ik heb nachtdienst en de telefoon wekt me uit mijn slaap.  Een meneer aan de telefoon die het vermoeden heeft dat zijn kat niet zo goed kan poepen. Uiteraard direct naar de praktijk, en daar leer ik Doerak en zijn baasjes kennen. Een gemoedelijke bolle vriend, een zwart witte je-weet-wel-kater die duidelijk speciaal is voor zijn baasje.

Een van de eerste dingen die opvalt is zijn pijnlijke buik en dat hij een persende houding aanneemt. Dat kan een keutel zijn, maar helaas is het vaker op blaasproblemen. En even kort zijn buik voelen zegt mij al genoeg. Doerak is een zogenaamde “plaskater”. Een kater die niet meer kan plassen omdat zijn penis verstopt zit. Vaak komt dit door blaasgruis, soms door blaasstenen of bloed/ontstekingscellen. En overgewicht in combinatie met een kwalitatief minder goede voeding is er met regelmaat de oorzaak van.

Snel sluit ik de mogelijkheden met de eigenaren kort. Het mooiste en beste is om dit direct intensief aan te pakken. Dat geeft de grootste kansen. Binnen mum van tijd ligt Doerak onder narcose en lukt het gelukkig snel om een katheter door zijn penis naar zijn blaas te plaatsen. De katheter hecht ik vast en ondertussen staat er al een bloedonderzoek in om te controleren of Doeraks nieren veel schade hebben geleden door de druk in de blaas. Dit wil je als arts graag weten in verband met de medicatie die je gaat geven. Sommige medicijnen zijn namelijk niet goed voor de nieren. En Doerak heeft inderdaad verhoogde nierwaarden in zijn bloed. Daar wordt dan het plan (tijdelijk) op aangepast. De nierwaarden meten we dan met een paar dagen weer om te kijken of de therapie effect heeft en een inschatting te maken of de schade blijvend is. Doerak wordt dan ook voor meerdere dagen opgenomen en behandeld.

Na drie dagen mag hij naar huis. Inmiddels heeft deze bolle vriend mij ingepalmd en ook de anderen van het team vinden het gezellige knuffelkont. Helaas blijft  Doerak toch steeds persen en lijkt het alsof hij nog steeds moeite heeft met plassen. Dit zien we soms vaker gebeuren, “plaskaters” hebben een verhoogde kans op recidiveren (terug komende klachten). En het is belangrijk om zowel het voer aan te passen, als ook het overgewicht aan te pakken. Dit gaat echter nooit heel snel en voordat we zijn waar we komen willen begint er toch de angst te ontstaan dat Doerak weer verstopt raakt.

Gelukkig is er dan nog een alternatief. We zijn bedreven in chirurgie en Doerak komt terug voor een penisamputatie. Hierbij wordt het puntje van de plasbuis (de penis) weggehaald. Dit puntje is namelijk het nauwe deel van de plasbuis en het punt waarop het weer dreigt vast te lopen. De operatie verloopt goed en we zien Doerak in de periode daarna snel opknappen. Komende maanden zal zijn baas flink bezig gaan met het dieet van onze bolle vriend. Ik weet zeker dat hij iets lichter een nog mooiere gezonde kat zal zijn.

Tagged , , , , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

One thought on “Patiënt van de maand

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maak een afspraak