Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Patiënt van de maand, Bubba!

Dierenartsen Lelystad Blog Patiënt van de maand, Bubba!
Patiënt van de maand, Bubba!

Blog

Patiënt van de maand, Bubba!

Posted By Dierenartsen Lelystad

Door assistente Manon Sterk

Bubba is een Engelse Bulldog van 5,5 jaar die in zijn leven al heel wat medische toestanden achter de rug heeft. Bubba heeft altijd al veel last van zijn maag-darm kanaal en braakt met enige regelmaat zijn eten uit. Om deze reden moet Bubba 4x per dag eten krijgen zodat zijn maag nooit leeg is. Bubba woont in Emmeloord samen met zijn vriendin Lola, ook een Engelse Bulldog en is van familie van mij (Manon, red.). Bubba staat normaal onder behandeling bij Dierenkliniek Emmeloord.

De laatste tijd gaat Bubba erg slecht. Er is een maagonderzoek gedaan en na dit onderzoek is Bubba op  verschillende medicaties gezet. Op zaterdag 14 juni gaat Bubba nog slechter en is hij heel erg ziek. Bubba braakt alles uit, zelfs zijn water. Hij wil niet eten en is lusteloos. Op mijn aanraden heeft de eigenaresse contact opgenomen met de dierenarts in Emmeloord. Dierenkliniek Emmeloord had deze avond haar dienst uitbesteed aan een praktijk in Lemmer en Bubba is daar voor zijn klachten behandelt. De volgende dag zou haar eigen dierenarts die eigenlijk vrij was contact opnemen.

Zondag 15 juni gaat Bubba nog slechter. De medicatie en het infuus van de avond daarvoor leken niets voor Bubba gedaan te hebben. En ik heb een huilend familielid aan de telefoon die naar Lelystad wil komen. Natuurlijk is dit heel begrijpelijk, maar het is ook best lastig wanneer je zo’n complexe patiënt in de spreekkamer hebt zonder patiëntenkaart van een collega dierenarts. Gelukkig is de dierenarts in Emmeloord zo vriendelijk en meegaand om tijdens haar vrije dag meerdere malen telefonisch contact te hebben met onze dierenarts Sander.

Bubba komt die zondag doodziek bij ons binnen. Hij kan bijna niet meer lopen en valt af en toe weg. In korte tijd is Bubba kilo’s afgevallen en zijn urine is knal oranje! We besluiten eerst om urine en bloedonderzoek te doen. Met dit onderzoek hebben we onder andere de lever, de nieren, glucose, de hoeveelheid witte en rode bloedcellen en ontstekingsbeeld in het bloed onderzocht. Omdat er mogelijk ook sprake was van een pancreatitis (een ontsteking aan de alvleesklier) hebben we deze ook direct onderzocht. Gelukkig is er binnen een half uur een uitslag en kunnen we een behandelplan opstellen. Met met infusen, diverse medicaties en een streng beleid proberen zowel de symptomen als ziekte keihard te bestrijden.

Bubba wordt in de quarantaine opgenomen. Dit doen we omdat zijn ontlasting waterig is met bloed erbij en we niet willen dat er andere honden ziek worden in de opname. Daarnaast wordt Bubba aan een intraveneus infuus gekoppeld en krijgt hij al zijn medicatie via injectie. Dit is niet alleen een antibiotica, maar ook een anti-braakmiddel, een maagbeschermer et cetera. Belangrijk nu is dat Bubba de komende uren duidelijk opknapt!

Mijn familie denkt langzaam in de richting van euthanasie, zo zielig vinden ze Bubba op het moment. Maar Sander en ik zijn van mening dat we de behandeling wel een kans moeten geven. We geven lieve Bub niet zo maar op!

Het is inmiddels laat in de avond als we naar huis gaan. Bubba lijkt heel iets op te knappen, maar is nog altijd niet buiten levensgevaar. Er wordt afgesproken dat er om de 2 uur iemand bij Bubba komt kijken. Dierenarts Niels, Sander en ik maken een schema voor de nacht en houden elkaar op de hoogte. Als ik die nacht voor het eerst bij Bub ga kijken, lijkt hij het al wat beter te doen. Maar is dat geen wishful thinking? Ik durf het in ieder geval niet hardop te zeggen.

Assistente Manon wil een selfie maken, terwijl Bubba haar een dikke zoen geeft 🙂

De volgende dag wordt er een echo gemaakt van de buik. Er zijn geen afwijkingen te zien en dus gaan we door met het intensief behandelen van de symptomen. De dagen erop wordt Bubba intensief verzorgd door het hele team, iedereen leeft mee! Uiteindelijk begint Bubba ook weer een heel klein beetje te eten. En tranen van vreugde zijn er dan ook bij de eigenaren!

Op woensdagavond mag Bubba dan eindelijk naar huis, Sander en Manon gaan Bubba erg missen. “We konden heerlijk tegen hem aan kroelen in de opname en dan werden we overladen met kusjes.”

Inmiddels is Bubba alweer een paar weken thuis en doet hij het nog steeds prima. Bubba was een lastige uitdagende patiënt waar we weer veel van hebben geleerd. We zijn dankbaar dat we Bubba er bovenop hebben mogen helpen en we zijn dankbaar voor het goede contact met de eigen dierenarts in Emmeloord. Samenwerken is in dit vak dan ook heel belangrijk!

 

Tagged , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maak een afspraak