Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Patiënt van de maand, Jimmy!

Dierenartsen Lelystad Blog Patiënt van de maand, Jimmy!
Patiënt van de maand, Jimmy!

Blog

Patiënt van de maand, Jimmy!

Posted By Dierenartsen Lelystad

Door paraveterinair Manon Sterk

Zeven en een half jaar geleden is er bij Jimmy door middel van röntgenfoto’s LPC geconstateerd. Bij LPC zit er een los stukje bot in de elleboog. In de meeste gevallen kan dit geopereerd worden, maar door deze gewrichtsaandoening zal de hond altijd belast zijn met artrose. Om deze reden staat Jimmy dan ook op speciale voeding (Mobility Support) van Royal Canin. Deze voeding is speciaal ontwikkeld voor dieren met artrose en stimuleert het lichaam nieuw kraakbeen aan te maken en gaat de afbraak van kraakbeen tegen. Hierdoor kan deze voeding een pijnstillende werking hebben.

In april dit jaar komt Jimmy bij dierenarts Niels voor de enting. Jimmy wordt volgens de eigenaar snel ouder, wil veel slapen en heeft een slechte conditie. Jimmy heeft moeite met opstaan en wordt steeds strammer. In zijn koppie is het nog een jonge hond maar in werkelijkheid is hij snel uitgeput. Tijdens dit consult biedt Niels de eigenaren aan om bij Manon onder begeleiding te komen voor de artrose.

Het eerste contact met Manon is later bij de balie. Ondanks dat Jimmy buiten niet meer zo lekker mee loopt en niet meer zo graag uit wil. Heeft de eigenaar niet het idee dat Jimmy pijn heeft. Toch wordt er afgesproken dat Jimmy voor de komende 2 weken pijnstilling meekrijgt. Tijdens deze 2 weken kan er beoordeeld worden of Jimmy pijnlijk is. Er wordt gekozen voor Rimadyl, dit is een pijnstiller en ontstekingsremmer, ook wel NSAID genoemd, en moet 1x daags gegeven worden.

Na deze twee weken NSAID’s  komt meneer bij Manon op controle om te bespreken hoe het gegaan is. Jimmy is erg opgeknapt na 2 weken pijnstilling. Hij is weer een stuk levendiger en heeft gister zelfs een stukje gerend in het bos. Dan merkt meneer op dat Jimmy toch wel pijnlijk is geweest.

Omdat Jimmy veel baat heeft bij continue pijnstilling wordt ervoor gekozen om over te stappen naar een andere pijnstiller. De afgelopen 2 weken heeft Jimmy Rimadyl gehad  en nu wordt er gekozen om over te stappen op Trocoxil (ook een NSAID). Trocoxil is speciaal ontwikkeld voor honden met artrose en heeft als groot voordeel dat deze maar 1x per maand gegeven hoeft te worden. Hierdoor heeft dit middel een meer constante werking.

Omdat het gebruik van dit soort medicatie schadelijk kan zijn voor de lever en de nieren wordt er gekozen om vooraf bloedonderzoek te doen. Met dit onderzoek wordt er gekeken naar de lever en nierfunctie voordat er met een NSAID begonnen wordt. Op deze manier is er een mooie referentiewaarde. Dit onderzoek zal met 6 maanden herhaald worden. Uit het bloedonderzoek komen geen gekke dingen naar voren, en dat voor een hond van 12,5 jaar! Daarnaast wordt er afgesproken dat Jimmy 3x daags te eten krijgt zodat ook de maag niet te zwaar belast wordt.

Jimmy staat al op een mobility dieet, maar is wel wat te zwaar. Omdat een te zwaar lijf een nadelige werking heeft op de artrose wordt er door Manon ook voedingsadvies gegeven over hoe Jimmy af te laten vallen. Jimmy weegt op dat moment 37kg. Daarnaast krijgt meneer bewegingsadvies mee. Het belangrijkste voor een eigenaar met een hond met artrose, is te onthouden dat beweging op maat ook wel degelijk pijnstillend werkt en dat beweging dus erg belangrijk is. Een hond die na een wandeling pijnlijk thuiskomt door overbelasting zal op ten duur niet meer zo graag uit willen, dus ook hier moet voorzichtig mee omgegaan worden. Omdat Jimmy ook veel last heeft van overmatig verharen in huis, en zijn onder vacht duidelijk alle kanten op staat geeft Manon ook het kaartje mee van Marsha, onze hondentrimster.

Twee weken later komt Jimmy weer bij Manon voor artrose begeleiding. Jimmy is bij Marsha geweest en ziet er erg goed uit! Een mooie glanzende vacht, zonder uit stekende ondervacht. De weegschaal geeft aan dat Jimmy nu 36.3 kg weegt en Jimmy oogt erg vrolijk. Voor Manon is het erg leuk om te zien hoe een hond als Jimmy er steeds beter uit gaat zien en hoe zo’n hond ook steeds vrolijker binnen lijkt te komen. Volgens de eigenaar is Jimmy zelfs soms te vrolijk met rennen door het bos en de eigenaar probeert hierin te remmen maar dat lukt niet altijd. Jimmy blijft natuurlijk een Labrador.

Een maand later komt Jimmy weer op artrose consult. Jimmy weegt nu 35.5kg en de taille is in zicht! Dit gaat super en wederom lijkt Jimmy vrolijker. Meneer is erg blij met de Trocoxil maar Manon geeft aan dat ook het gewichtsverlies zeker mee helpt aan het feit dat Jimmy nu zo vrolijk is. Jimmy wil er weer graag op uit en houdt de wandelingen goed vol.

Omdat Manon zo trots is op de eigenaren en op Jimmy heeft zij Jimmy aangedragen als patiënt van de maand. Manon: “Het is super om een hond in zo’n korte tijd zo te zien opknappen! Daar doen we het voor.”

Met de artrose begeleiding ziet Manon, Jimmy met regelmaat terug. Tijdens deze consulten wordt de hond geobserveerd, gewogen en wordt er met de eigenaar besproken hoe het gaat. Deze consulten zijn er om vroegtijdig in te kunnen grijpen mocht iets niet lekker gaan. Hiermee wordt dan ook voorkomen dat een eigenaar aan de bel trekt op het moment dat de hond dusdanig last heeft van zijn aandoening en we in een (te) ver gevorderd stadium zijn. Deze consulten worden door Dierenartsen Lelystad kosteloos aangeboden. Wel is het belangrijk dat de hond eerst uitvoerig door een arts wordt nagekeken en de diagnose gesteld wordt alvorens er aan de begeleiding begonnen kan worden. Iedere patiënt is anders en daarom is deze persoonlijke begeleiding erg belangrijk.

Tagged , , , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maak een afspraak