Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Patiënt van de maand, Puck!

Dierenartsen Lelystad Blog Patiënt van de maand, Puck!
Patiënt van de maand, Puck!

Blog

Patiënt van de maand, Puck!

Posted By Dierenartsen Lelystad


Door dierenarts Marloes van Harselaar

Op 21 juli werd Puck op het spreekuur aangeboden, omdat ze niet wilde eten. Puck zat al een kleine week in een pension omdat de eigenaren op vakantie waren. De pensionhoudster was Puck al zo’n 5 dagen aan het dwangvoeren, maar ondanks dat ging het steeds slechter met haar. Voordat ze stopte met eten had Puck een keer gebraakt, maar alle dwangvoedingen daarna had ze netjes binnen gehouden.

Op het spreekuur zag ik meteen dat Puck er erg slecht aan toe was. Ze was zwak en wilde het liefst alleen maar op haar zij liggen. Puck was enkele maanden eerder voor haar vaccinaties geweest en bleek sinds die tijd een halve kilo te zijn afgevallen. Het was de pensionhoudster ook opgevallen dat Puck erg veel plaste, doordat haar kattenbak steeds zo nat was.

In de periode van de vaccinatie had Puck ook al een tijdje een slechte eetlust, een plukkerige vacht en was ze al wat te mager. Er werd toen voor de zekerheid bloedonderzoek gedaan, gelukkig bleek uit bloedonderzoek dat alle organen goed werkten. Puck werd toen behandeld met een pijnstiller/ontstekingsremmer in verband met haar stramheid en haar slechte gebitje in de hoop dat ze dan weer beter zou gaan eten. Een eventuele gebitsbehandeling zou dan op een later moment gepland kunnen worden.

Ondanks de recente goede bloeduitslagen, vertrouwde ik de toestand van Puck niet. In telefonisch overleg met de eigenaar op het vakantie adres, besloten we het bloedonderzoek te herhalen. Tot onze grote schrik bleken de nieren van Puck plots niet goed te werken en was er tegelijkertijd aanwijzing voor een ontstekingsreactie in het bloedonderzoek.

De diagnose nierfalen was hiermee gesteld. Dankzij het eerdere bloedonderzoek wisten we dat het nierfalen in de laatste paar maanden moest zijn ontstaan en dus niet een heel chronisch probleem was. Dit maakt de prognose voor nierfalen vaak gunstiger en mede daarom besloot de eigenaar alles op alles te willen zetten om Puck een kans te geven. We hebben Puck opgenomen en aan het infuus gelegd. Door het geven van veel infuusvloeistof hoopten we haar bloed schoon te spoelen van de schadelijke stoffen die zich hierin hadden opgebouwd.

Na 24 uur spoelen controleerden we opnieuw haar nierwaarden in het bloed en daarin zagen we een spectaculaire verbetering. Het infuus had zijn werk goed gedaan. Hierop besloten we in overleg met de eigenaar om een echo te maken van Puck’s nieren en urinewegen om te kijken of we een oorzaak konden vinden van haar nierprobleem. Op de echo bleek haar rechter nier er niet gezond uit te zien, maar haar linker nier zag er wel goed uit. Met hulp van de infuustherapie leek deze linker nier de draad weer op te kunnen pakken. We gingen daarom enthousiast door met spoelen.

Echter op dag 2 bleek dat het spoelen iets te snel ging, waardoor Puck benauwd werd. Haar lichaam kon de grote hoeveelheid infuusvloeistof niet goed verdragen. Ze moest zelfs vochtafdrijvers en zuurstof krijgen om haar minder benauwd te maken. Bovendien moesten we het infuus minder snel laten lopen, waardoor het spoelen minder effectief zou verlopen. Een flinke tegenvaller, want Puck’s nierwaarden waren nog niet genoeg gedaald.

Toch wilde de eigenaar niet opgeven en bleven we voor haar vechten.

Na 2 dagen in de zuurstofkooi en het infuus op lage snelheid, voelde Puck zich duidelijk beter. Ze begon zelfs kleine beetjes zelf te eten. Elke dag daalden haar nierwaarden een stukje verder en op dag 4 van haar opname waren ze zelfs deels binnen de normaalwaarden gekomen! Ze werd steeds vrolijker, actiever en lustte zelfs graag de brokjes van het speciale nierdieet.

Omdat haar eigenaar pas een paar dagen later van vakantie terug zou komen, heeft Puck nog een paar dagen extra bij ons doorgebracht. Na 6 dagen in onze opname is Puck met het speciale nierdieet en wat ondersteunende medicatie naar huis gegaan. De eigenaar was dolblij om haar terug te zien.

Een kleine maand na haar opname periode controleerden we opnieuw haar nierwaarden. Deze waren weer iets gestegen, maar Puck voelde zich er nog goed bij en was al een heel stuk aangesterkt.

De eigenaar is blij dat het nu zo goed gaat met Puck en geniet van elke dag die ze nog heeft. Er zijn nog allerlei aanvullende onderzoeken mogelijk om Puck’s toestand extra goed in de gaten te houden, maar omdat het nu zo goed gaat, heeft de eigenaar besloten haar op dit moment niet met extra onderzoek te willen belasten. Ze heeft immers al heel wat meegemaakt.

Puck is door het oog van de naald gekropen en we zijn heel blij dat we haar er weer bovenop konden helpen. Hopelijk blijft haar linker nier het nog een hele tijd goed doen!

Tagged , , , , , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maak een afspraak