Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Prachtkat Joepie

Dierenartsen Lelystad Blog Prachtkat Joepie
Prachtkat Joepie

Blog

Prachtkat Joepie

Posted By Dierenartsen Lelystad

Door Jos Hillebrand

Als dier kom je bij een dierenartsenpraktijk niet zomaar op de zwarte lijst te staan. Mensen die dag in dag uit met dieren bezig zijn, weten als geen ander hoe ze daarmee moeten omgaan. Maar soms zijn er dieren die zelfs voor hen lastig te hanteren zijn. Joepie bijvoorbeeld.

Iedereen bij Dierenartsen Lelystad kent Joepie – persoonlijk of van verhalen van collega’s. Hij is moeilijk en agressief en hij bijt en slaat zonder eerst te waarschuwen. Eigenlijk kan alleen dierenarts Deborah met hem overweg. Dat hoor ik allemaal vooraf. Dat belooft wat: aan het eind van deze vrijdag heb ik ook de eer kennis met hem te maken.

Joepie is een kruising Maine Coon/Ragdoll van acht jaar. Hij is groot, rood en sterk. Als kitten had hij al een verschrikkelijke hekel aan kammen en borstelen, vooral als je aan zijn rug of zij komt. Hij begint al gauw te mopperen en als je doorgaat, bijt hij, vertelt zijn eigenares. Alleen kan zij hem niet meer vasthouden en kammen tegelijk, vandaar dat ze nu bij mij komt.

Als Joepie de mand zit, mag ik hem nog wel aaien, en op de foto wil hij ook nog wel. Maar als ik wil onderzoeken of en waar hij klitten heeft, zet hij een grote keel op. Joepie heeft de uitbundige vacht van een Maine Coon en de ragfijne haarstructuur van een Ragdoll. Gelukkig heeft hij maar hier en daar een paar kleine klitten. Snel scheer ik die weg. Dan kan ik pas met ontwollen beginnen. Joepie miauwt of zijn leven ervan afhangt. Eerst ben ik daar wat van onder de indruk, maar ik merk al gauw dat het eigenlijk bij miauwen blijft. Joepie blijft vrij rustig op tafel liggen, hij probeert niet weg te komen, te krabben of te bijten. Het is een kwestie van: miauwende katten bijten niet.

Maar zeker weten doe ik dat niet. Gelukkig houdt zijn eigenares zijn kop goed vast. Daardoor kan ik snel werken en met de klittenkam heel veel oude haren uit zijn vacht halen. En af en toe stoppen we even om Joepie wat tot rust te laten komen. Stress-signalen als hijgen laat hij niet zien, hij miauwt alleen.

Als we klaar zijn, springt Joepie vlug in zijn mand. Daar mag ik hem toch weer over zijn kopje aaien. Hij moppert niet meer, hij mag weer naar huis.

Soms heb je als trimmer de hulp van de eigenaar nodig om een dier van zijn losse haren te kunnen afhelpen. In het geval van Joepie was ik erg blij dat zijn baasje hem ‘de baas is’ en mij met twee sterke (blote!) armen kon assisteren. En zij had verwacht dat Joepie nog meer stampij zou maken. Het viel haar alleszins mee.

En mij? Van mij mag Joepie van de zwarte lijst af!

Tagged , , , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maak een afspraak