Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Prachtkat Sammy

Dierenartsen Lelystad Blog Prachtkat Sammy
Prachtkat Sammy

Blog

Prachtkat Sammy

Posted By Dierenartsen Lelystad

Door Jos Hillebrand (kattentrimster)

„De vorige keer dat hij hier was voor controle heeft hij gebeten en over de tafel geplast, zo boos was hij”, geeft assistente Eva mij als extra informatie terwijl het personeel van Sammy de trimsalon binnenkomt. „Ben ik nu nog wel welkom?” vraagt de mevrouw lachend.

Natuurlijk wel! En ik ben nu nog nieuwsgieriger naar wat voor ‘monster’ uit het mandje komt kruipen. Ach, kijk nou, Sammy is helemaal niet boos. Ze is een bejaarde heer met charmante grijze haren rond zijn bekje en een zwarte vacht, die helaas extreem veel verhaart. Als ik hem aai, komt er een wolk aan haren tevoorschijn. Sammy is 18,5 jaar oud en heeft onder andere een zwak hartje en artrose. Daardoor is het poetsen van zijn vacht een inspannende klus.

Ik laat hem rustig de tafel besnuffelen en aai hem zachtjes. Hij miauwt een beetje, maar vindt alles ook erg interessant, vooral wat zich buiten allemaal afspeelt. Als ik zijn nagels wil knippen, gaat hij meer miauwen en wat tegenstribbelen. Daarom besluit ik dat later te doen. Het is extra spannend voor een kat als je zijn poten vasthoudt in een nieuwe situatie: hij kan daardoor niet vluchten. Vaak gaat het nagels knippen na het kammen veel makkelijker. En bij Sammy is het extra belangrijk om hem rustig te houden.

En dat rustig houden is helemaal geen probleem. Sammy blijkt namelijk geen bijtertje te zijn. Als ik maar voorzichtig kam en de oude haren er met mijn vingers uittrek zonder hem pijn te doen, vindt hij het prima. Af en toe lief toespreken, een aai over zijn kopje of een kriebeltje onder zijn kin en we kunnen weer verder. Hij vindt het zelfs prima als ik hem optil om zijn buik te kammen.

Als bijna alle oude haren uit de vacht zijn, knip ik nog even zijn nagels. Dierenarts Sander heeft dat twee maanden geleden nog gedaan, maar er kan best weer een puntje vanaf. Nu ik zijn vertrouwen heb dat ik hem goed behandel, laat hij dat ook prima toe. En het personeel? Die kijkt met verbazing naar de berg haren naast Sammy. „Wat zal hij zich fijn voelen: geen haarballen meer en geen haren meer in de bek”, vertelt ze. „Ik ben blij dat ik dit voor hem kan doen.”

Tagged , , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

One thought on “Prachtkat Sammy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maak een afspraak