Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Prachtkat van april, Lotje

Dierenartsen Lelystad Blog Prachtkat van april, Lotje
Prachtkat van april, Lotje

Blog

Prachtkat van april, Lotje

Posted By Dierenartsen Lelystad


Ook in april was kattentrimster Jos bij ons om de laatste vrijdag van de maand een aantal katten een spabehandeling te geven. Iedere maand kiest Jos uit ‘haar’ katten een Prachtkat met een leuk verhaal.

“En Lotje willen we graag laten wassen en föhnen als dat mogelijk is”, besluit mevrouw het gesprek. Dat is natuurlijk allemaal mogelijk, maar als ik Lotje ontmoet, een kleine Pers van ongeveer anderhalf jaar oud, zie ik niet in waarom ik haar die behandeling moet geven. Ze heeft wat losse haren, maar geen klitten of vervilte stukken, zoals haar grote broer die op zijn buik en flanken heeft en die ik alleen nog maar kan scheren omdat geen enkele kam er nog doorheen komt. Ze heeft ook geen diarree of een vuile vacht onder de staart door resten poep of urine.

Ik knip eerst haar nagels. Ook die van de achterpoten, want zelfs die zijn vrij lang. Dan voel ik door haar vacht om te onderzoeken of er hier of daar klitten zitten, maar dat is niet zo. Ik hoef alleen haar vacht goed door te kammen, vooral onder de oksels en de broek en de staart.

Perzen hebben een langharige vacht die eigenlijk om de dag even doorgekamd moet worden. Soms hebben ze een dikke ‘broek’ aan. Onder de staart zit heel veel haar waardoor de kat ongewild bij het plassen en poepen daar soms wat urine en/of ontlasting in achterlaat. Dat is voor kat en baasje niet zo fijn, vandaar dat klanten soms vragen om aan de achterkant wat haren weg te scheren. Bij Lotje hoeft dat niet: ze heeft zo’n dunne vacht dat ze dat probleem helemaal niet heeft.

Ze heeft wel een ander probleem: ze heeft een echt ‘Perzen’-gezicht: kleine oogjes, een verkorte neus en verdiepte plooien aan weerszijden van haar neus die de Pers zijn melancholische blik geven. Lotje heeft last van traanvocht, dat ze moeilijk kwijt kan. Het traanvocht stroomt door de plooien naar beneden, maar blijft ‘hangen’ tussen de haren en droogt dan op. Door stof en vuil ontstaat zo een korstje in haar ooghoek dat lang kan blijven zitten omdat de kat dat met zijn pootje er zelf moeilijk uit kan poetsen. Ook haar orenschelpen zijn smerig door oorsmeer.

Lotje heeft een wasbeurt nodig, maar alleen op haar kopje. Met speciale oogdruppels maak ik voorzichtig haar oogleden en ooghoeken schoon. De korstjes worden langzaam zachter zodat ik ze uiteindelijk uit de haren kan duwen. Ook het oorsmeer poets ik voorzichtig weg met een tissue.

Bij een trimbeurt denk je meestal aan haren en nagels, maar in dit geval was het vooral ogen en oren. Nu is Lotje weer een knappe meid die helder uit haar oogjes kijkt en haar schone oortjes beweegt in de richting van elk geluid dat ze hoort!

Tagged , , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maak een afspraak