Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Rabies in Spanje

Dierenartsen Lelystad Nieuws Rabies in Spanje
Rabies in Spanje

Nieuws

Rabies in Spanje

Posted By Dierenartsen Lelystad

Gaat u deze zomer genieten van de Spaanse zon en neemt u, uw huisdier mee? Dan is onderstaand bericht belangrijk om te weten!

Nieuwsbericht Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit | 24 juni 2013

In het Spaanse plaatsje Argés, 10 kilometer vanaf de stad Toledo, is onlangs rabiës (hondsdolheid) vastgesteld, een voor mensen levensbedreigende ziekte. Daarom roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) reizigers op extra op te passen met dieren in dit gebied. Nederlanders die hun hond of een ander huisdier meenemen naar Spanje kunnen beter vermijden dat hun eigen dier in contact komt met Spaanse honden of andere zoogdieren.

Nederlanders die binnenkort met hun hond of een ander gezelschapsdier (katten, fretten) naar Spanje reizen, moeten er standaard voor zorgen dat het dier is ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). Naast een geldige inenting tegen rabiës, zijn ook een dierenpaspoort en een chip altijd verplicht voor reizen binnen de Europese Unie.

Beperkingsgebieden

De Spaanse autoriteiten hebben na de rabiësbesmetting beperkingsgebieden ingesteld waar onder andere een aanlijnplicht geldt.

  • Vanaf 7 juni: in de provincie Castilla – La Mancha in een straal van 20 km rond Argés
  • Vanaf 10 juni: in de provincie Catalonië in de gemeenten Banyoles, Porqueres en Montcadai Reixac y Piera
  • Vanaf 13 juni: in de provincie Aragon in de gemeente Monzon

In deze gebieden geldt een aanlijnplicht voor honden en een vaccinatieplicht voor honden, katten en fretten. Loslopende honden en katten in deze gebieden worden in quarantaine geplaatst of afgemaakt en onderzocht op rabiës. De maatregelen zijn in 1e instantie voor een duur van 6 maanden ingesteld.

Besmettingsgevaar

Hondsdolheid komt in de meeste West-Europese landen niet meer voor. Toch is er, zoals nu in Spanje, incidentele besmetting vanuit andere landen mogelijk. Hondsdolheid is levensbedreigend als een mens ermee wordt besmet. Het rabiësvirus kan op vakantie worden opgelopen door dieren die bijten, krabben of zelfs likken aan een hand waar een wondje op zit.

Het rabiësvirus kan ook meekomen met huisdieren die door reizigers worden meegenomen uit hun vakantieland. De NVWA en de KNMvD adviseren reizigers daarom geen (zwerf)dieren mee naar huis te nemen. Vooral in gebieden waar rabiës endemisch is, zoals Noord-Afrika en sommige delen van Oost-Europa, bestaat een groot risico op import van rabiës.

Bron: vwa.nl

Tagged , , , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maak een afspraak