Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Tukkie, een bijzondere patiënt

Dierenartsen Lelystad Blog Tukkie, een bijzondere patiënt
Tukkie, een bijzondere patiënt

Blog

Tukkie, een bijzondere patiënt

Posted By Dierenartsen Lelystad

Een prachtige Noorse boskat wordt in juni 2011 toegevoegd aan het huishouden van Dierenarts Sander. Het is een overname van een cliënt die niet langer voor de kat kan zorgen. Oorspronkelijk is het plan de kat te herplaatsen, maar dan wordt Sander toch verliefd op de Noor en mag hij blijven.

‘We namen hem in huis met ernstige diarree, die hij al drie jaar had’ verteld Sander. ‘Het stonk enorm!’ Na verschillende onderzoeken, niet alleen in Lelystad, maar ook bij de specialisten van het Medisch Centrum voor Dieren in Amsterdam, duurde het ruim acht maanden tot zijn ontlasting weer helemaal normaal was. ‘We konden geen afwijkingen vinden bij hem en door het juiste dieet kregen we hem op de rit. Maar stress was ook een duidelijke factor, waar hij zachte ontlasting van kreeg’.

‘In mei 2012 hadden we een vertegenwoordigster van Petplan bij ons in de praktijk en vroeg ik of we Tukkie (die naam had hij gekregen omdat hij graag sliep, red.) eigenlijk nog konden verzekeren. Ik heb al mijn dieren verzekerd. Stel ik moet met ze naar de specialist wil ik mij niet bezwaard voelen om te zeggen dat ze het ‘goedkoop’ moeten houden, omdat mijn budget ook beperkt is. Dat is iets wat mijn klanten raar vinden om te horen. Maar mijn inkomen is niet anders dan iedere andere ondernemer in Nederland. Het imago dat de dierenarts een ‘zakkenvuller’ is klopt in mijn ogen echt niet.’

Volgens de vertegenwoordigster kon Tukkie gewoon verzekerd worden. Hij was langere tijd gezond en had geen terugkerende klachten. Hij was natuurlijk al wel wat ouder, maar het was mogelijk. ‘Ik heb geen moment getwijfeld en vulde diezelfde dag nog de formulieren in’, zegt Sander.

In oktober van datzelfde jaar werd Tukkie slomer en begon hij minder goed te eten. Daarop besloten Sander en zijn vriendin om Tukkie te laten onderzoeken. Er werd een lichamelijk onderzoek uitgevoerd en bloed afgenomen voor onderzoek. Na een half uur was er de diagnose. Tukkie had nierfalen. Maar dat was niet alles, ook zijn rode bloedcellen werden niet voldoende aangemaakt (anemie). Er werd een behandeling ingesteld met een speciaal dieet. Langzaam deed Tukkie het weer iets beter. Maar zijn rode bloedcellen waren een maand later niet beter.

‘We gingen overleggen met de specialisten in Amsterdam. Zij adviseerden om Tukkie verder te laten onderzoeken. Dus mocht mijn vriendin met Tukkie naar Amsterdam’, verteld Sander. In Amsterdam werd opnieuw bloed afgenomen en werd hij verder onderzocht. Een paar dagen later volgde de uitslag. De anemie werd veroorzaakt door de slechte werking van zijn nieren. Het advies was om EPO in te zetten als de waarden onder een bepaald niveau zouden komen.

Het nieuwe jaar brak aan en toen ging het snel bergafwaarts met Tukkie. ‘Zijn waarden daalden tot onder het niveau en we bestelden EPO bij de apotheek. We namen hem op in onze opname, waar hij aan het infuus lag en hij iedere drie uur gewangvoerd werd. Het was moeilijk om te zien hoe mijn grote knuffel zieker en zieker werd’ verteld Sander. De EPO sloeg langzaam aan, dat was zichtbaar in de bloedonderzoeken die om de dag gedaan werden, maar niet snel genoeg. Na tien dagen in de opname verloren Sander en zijn vriendin Tukkie als nog. ‘Het was enorm frustrerend omdat we verbetering zagen in het bloed, maar ook enorm dubbel. Je vraagt je toch af of we niet te ver zijn gegaan, of we niet beter wisten en hem al eerder hadden moeten laten gaan. Dat zijn dingen die je dan toch bezig houden. We hebben de beslissing om toch te behandelen samen genomen en hebben er nog altijd vrede mee.’

Tukkie is uiteindelijk bijna twee jaar bij Sander geweest en heeft het heerlijk gehad. Hij heeft Sander geleerd dat katten hele leuke dieren zijn. Tot Tukkie was Sander meer een hondenmens. De katfactor die Sander inmiddels verder ontwikkeld heeft komt voornamelijk door Tukkie.

De kosten die gemaakt zijn, zijn volledig vergoed door Petplan. ‘Natuurlijk hadden we een eigen risico, maar de overige €1200,- is netjes betaald’. Nierfalen is een sluipende ziekte, niet alleen in de kat, maar ook in de portemonnee van de eigenaar. Langzaam stapelen kosten zich op en voordat je het weet ben je €1000,00 verder. ‘Heb je op ieder moment van het jaar €2000,00 ‘over’ dan is het niet zinvol een verzekering af te sluiten, maar heb je dat niet, denk er dan toch eens over na’, is het advies van Sander.

Tukkie is overleden op 6 februari 2013.

Tagged , , , , , , , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

3 thoughts on “Tukkie, een bijzondere patiënt

  1. Goed dat jullie op deze manier de mogelijkheden van een dierenverzekering kenbaar maken. Je wilt als baasje altijd het beste voor je dier, maar hebt niet altijd de financiële ruimte hiervoor. Een verzekering kan uitkomst brengen bij moeilijke keuzes.
    Dat dit voor een dierenarts ook geldt, is inderdaad een eye-opener. Dus nog meer respect dat jullie met zo veel sympathie voor baas en dier iedere dag dit prachtige vak uitoefenen.

    Sander, je zult vast nog regelmatig aan Tukkie denken… ik snap dat helemaal.

  2. Wat een verhaal, moest ervan een flinke traan laten want het doet me herinneren aan onze Azrael. Bij hem was het wel helaas te laat en 2 1/5 maand na Tukkie. Ja ook Sander was onze arts en had dit verhaal half verteld en je zag zijn emotie ook toen hij Azrael de spuit moest geven.

Comments are closed.

Maak een afspraak