Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Vachtverzorging

Vachtverzorging

Nieuws

Vachtverzorging

Posted By Dierenartsen Lelystad

Een kat heeft ongeveer 40 miljoen haren en die laten regelmatig los. Maar in plaats van uit de vacht te vallen, blijven deze losse haren tussen de andere hangen. En dat zorgt vooral in de ruiperiode (lente en herfst) voor veel ongemak voor de kat.

De kat zorgt namelijk van nature zelf goed voor haar eigen vacht. Door een dagelijkse wasbeurt haalt zij alle losse haren weg. Het grootste deel van de losse haren worden doorgeslikt door de kat en komen in de maag terecht. Langzaam ontstaat er zo een haarbal. En aangezien haar niet in de maag verteerd, wordt de haarbal na enige tijd uitgebraakt. Gebeurd dat niet, dan kunnen er problemen ontstaan, zoals een verstopping van het maag-darmkanaal. Het is dus belangrijk onze lieve poezels te helpen in hun vachtverzorging.

Oudere katten vergeten nog wel eens zich zelf te wassen, of hebben er moeilijkheden mee door pijnlijke gewrichten (artrose). Ook dan is het belangrijk uw kat te helpen in de verzorging van haar vacht. Losse haren die niet uit de vacht worden verwijderd, zullen zich langzaam vormen tot een klit. Blijven deze lange tijd in de vacht, kunnen zij zelfs tot een geheel vervilte vacht vormen. Iets was een zeer pijnlijke ervaring is voor de kat en er zelfs voor kan zorgen dat deze niet meer wil springen of zelfs niet wil lopen.

Maar hoe verzorgd u de vacht van uw (oudere) kat goed? Welke borstels kunt u gebruiken. In de dierenspeciaalzaak is er ruim keuze, maar welke is nou goed voor uw kat? En hoe kunt u uw kat vasthouden? Allemaal vragen waar u tegenaan loopt als u de vacht van uw kat wilt verzorgen.

Dinsdagavond 25 februari zal Jos Hillebrand (kattentrimster) tussen 20.00 – 21.30 bij Dierenartsen Lelystad een lezing verzorgen. Tijdens deze lezing krijgt u antwoord op bovenstaande vragen en kunt u natuurlijk uw eigen vragen stellen. Deze lezing wordt u gratis aangeboden door Jos en Dierenartsen Lelystad. U dient zich hiervoor aan te melden bij de assistentes van de praktijk.

 

Tagged , , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maak een afspraak