Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Vergiftiging in de Waterwijk

Dierenartsen Lelystad Blog Vergiftiging in de Waterwijk
Vergiftiging in de Waterwijk

Blog

Vergiftiging in de Waterwijk

Posted By Dierenartsen Lelystad


Ook wij hoorden vandaag (maandag 12 augustus 2013) op het nieuws dat er gesproken wordt over vergiftiging van katten in de Waterwijk. Het oorspronkelijke bericht komt van omroep Flevoland. En dat is dan gelijk ook zo’n beetje alle informatie die wij op dit moment hebben. Er is nog geen officiële instantie of autoriteit (gemeente, politie, etc.) die zich bij ons gemeld heeft en de geruchten kan bevestigen of ontkrachten.

Vergiftiging
De diagnose vergiftiging is lastig te stellen. Er zijn heel veel soorten vergif en lang niet elk vergif heeft dezelfde uitwerking. Omdat vaak onduidelijk is om welk vergif het gaat is er dus ook niet op te testen. Er zijn eigenlijk maar 2 of 3 manieren om aan te tonen dat het daadwerkelijk om vergiftiging gaat.

  1. Aantonen van vergif in de omgeving, denk hier bijvoorbeeld aan het aantonen van vergif in een stuk vlees. Als het dier dit op zou eten dan is vergiftiging een feit.
  2. Aantonen van het vergif in een dier. Dit kan alleen maar gebeuren na sectie op een overleden dier en het onderzoek moet verricht worden door een patholoog.
  3. Eventueel zou braaksel met vergif erin ook een goed bewijs kunnen zijn, maar zie dat maar eens te vinden.

Feiten tot nu toe:
Bij ons op de praktijk zijn er wekelijks dieren met “vage klachten”. Soms overlijden deze dieren of wordt er besloten om in te slapen in plaats van verder onderzoek te doen of we een dier nog kunnen redden. Bij een verdenking van vergiftiging kan een overleden dier doorgestuurd naar een patholoog om sectie te verrichten (in overleg met de eigenaar). Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Vanuit onze praktijk zijn er nog geen dieren ingestuurd voor sectie. Het is ons als dierenartsen ook nog niet opgevallen dat er ineens meer dieren “vage klachten” hebben in een specifieke wijk. Uiteraard zijn we nu wel extra alert. Ook van onze buurtcollega’s (de andere dierenartsenpraktijken) hebben we nog niet gehoord dat zij een vergiftigde kat hebben gehad.

Wat kun je zelf doen?
Dat is misschien nog wel het belangrijkste op dit moment. Wat kunnen we eraan doen om dit zo snel mogelijk te laten stoppen? Het is in elk geval raadzaam om je kat(ten) voorlopig niet naar buiten te laten gaan. Op die manier heb je het meest zekerheid dat je dier niet vergiftigd wordt. Sowieso is er natuurlijk altijd de maatschappelijke discussie of het goed is je kat naar buiten te laten in een woonwijk.

Verder is het fijn als iedereen alert is. Maak er geen heksenjacht van, maar als je dingen ziet die je niet vertrouwt, maak daar dan melding van. Neem eventueel bewijsmateriaal mee of maak er foto’s van.

Als je kat ziek lijkt, of je maakt je zorgen, maak een afspraak bij een dierenarts. Voor het gemak hier onze nummers: Dierenartsen Lelystad (Kempenaar en Warande) 0320-282833 (buiten openingstijden spoednummer 0900-2282833)

Tagged , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maak een afspraak